Dostupni linkovi

Iseljavanje centra za izbeglice "Miksalište"


Iseljavanje centra za pomoć izbeglicama u centru Beograda "Miksalište" počelo je u utorak. Kako nam je rekao Ivan Lalić iz "Miksera" reč je o odluci Skupštine grada Beograda, koju sprovodi opština Savski venac. Po njegovim rečima odluku o iseljavanju dobili su u ponedeljak, sa rokom od dva dana za njeno izvršenje.

"Ovde smo radili zajedno sa Centrom za integraciju mladih, imali smo 'kutak za decu' i 'kutak za mlade' ", kaže Tatjana Ristić, predstavnica organizace "Save the children".

"Ne znamo zbog čega se sve ovo rastura, ali u svakom slučaju iz iskustva sa terena znamo da je jako bitno da se pronađe neki drugi prostor, koji će biti sličan ovome. Zato što u Beograd i dalje svakodnevno stižu izbeglice. Mnogi od njih dolaze vrlo iscrpljeni, zato što putuju vrlo dugo u lošim uslovima, spavaju napolju. Dnevno između 100 i 400 ljudi koji prođu kroz Beograd i kojima razne oragnizacije pomažu", kaže Ristić.

Plan o tome da se izbeglice iz parka izmeste u prihvatni centar u Krnjači usaglašen je prošle nedelje na sastanku Radne grupe Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kojem su prisustvovali i predstavnici Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta i policije.

Dogovoreno je i da se u Krnjači otvori policijski punkt za registraciju izbeglica, kako bi zakonski premostili ograničenje po kome u prihvatni centar ne mogu da primaju ljude bez dokumenata, a većina njih ih nema.

U danima nakon toga, izbeglicama u parku su oduzeti šatori i ćebad, a predstavnici Komesarijata su, kako upozoravaju humanitarci, grubo i netaktično, terali ljude i upućivali na prevoz za Krnjaču.

Većina izbeglica, međutim, ne želi da ide u ovaj prihvatni centar koji se nalazi daleko od autobuske i železničke stanice u centru Beograda, i spavaju gde stignu.

Do utorka ujutro su mogli noćiti u polurazrušenoj zgradi pored "Miksališta", koju zovu "No border hostel". No, interventna policija ispraznila je ovo mesto.

XS
SM
MD
LG