Dostupni linkovi

Gradonačelnik Beograda Đilas smenjen, optužuje Vučića za koncentraciju vlasti


Dragan Đilas na sednici Skupštine grada, 24. septembar 2013.
Dragan Đilas na sednici Skupštine grada, 24. septembar 2013.
Smenom gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa vladajuća koalicija skoro da se približila apsolutnom preuzimanju svih nivoa vlasti u Srbiji. Na čelnim funkcijama u prestonici, Novom Sadu i mnogim drugim drugim gradovima su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija, dok je među retkim netaknutim još pokrajinska vlast u Vojvodini.

Višemesečna kampanja republičke vlasti završena je smenom beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa u Skupštini grada kojoj je prethodila žučna rasprava u kojoj su zagovornici i oponenti pokušali da odgovore na glavno pitanje - „zbog čega“.

„Po meni, glavni razlog za smenu gradonačelnika je metro. To je bio potpuno pogrešan princip glavnog saobraćajnog rešenja koje treba da pomogne Beogradu,“ rekao je Nebojša Bakarec iz Demokratske stranke Srbije.

U uzavreloj atmosferi, uz burne plauze, negodovanja, osmehe, proteste i razmenu optužbi, tako se uz vatrene pobornike preslikavanja republičke vlasti na gradski nivo, Srpsku naprednu stranku (SNS) i Socijalističku partiju Srbije (SPS), svrstala i do sada poslovično nezainteresovana Demokratska stranka Srbije.

Rešenost vladajuće koalicije da ga smeni uz asistenciju partije Vojislava Koštunice, ali i njegovih dojučerašnjih partnera Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Dragan Đilas je na zasedanju na kom mu se rešavala gradonačelnička sudbina objasnio željom SNS-a i lidera Aleksandra Vučića da preuzmu sve konce vlasti u svoje ruke.

„Apsolutno je jasno da ova zemlja polako ali sigurno klizi u diktaturu i autokratiju. Kao odgovor na takve tvrdnje Demokratske stranke dobili smo danas moje smenjivanje sa mesta gradonačelnika. To je najveći dokaz svega što sam o njima govorio. Onaj ko pobedi na izborima treba da vodi Beograd. Ako sam ja toliko loš da su svi protiv mene, pa što ne puste Beograđane da kažu da li su za Dragana Đilasa ili nekog drugog“, rekao je on.

Posle svega Beograd možda na proleće čekaju novi izbori ali će bar do tada bez glasanja i jasno izražene volje građana politički i najmoćniji finansijski centar takozvanim „prekomponovanjem vlasti“ biti u rukama vladajućih stranaka.

Otvorena vrata političke pijace

Zoran Stojiljković, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, kaže za RSE da ovakvu tendenciju vidi kao otvoreno obesmišljavanje lokalnih izbora.

„To je nešto što širom otvara vrata pijace na političkom tržištu stranaka. Koje ulaze u zonu interesa, dogovaranja, prekomponovanja, a da to nema mnogo veze sa voljom građana. Tako građani glasaju za odgovarajuću kombinaciju a onda se nakon toga nađu u potpuno drugom socijalnom i političkom kontekstu“, ocenjuje Stojiljković.

Funkcioneri vladajuće koalicije argumenataciju za rokadu u Beogradu uglavnom nalaze u, kako sami kažu, lošem radu gradonačelnika i njegove Demokratske stranke. Aleksandar Jovičić, iz SNS-a, tvrdi da DS nikako nije imao legitimitet.

„Demokratska stranka je kočila sve reforme za modernizaciju našeg grada. Uspeli su da centralizuju čak i službu matičara kako bi sve bilo pod patronatom Dragana Đilasa. Šta reći nego da je to je zaista skandalozno", naveo je Jovičić.
Božidar Đelić na sednici Skupštine grada, 24. septembar 2013.
Božidar Đelić na sednici Skupštine grada, 24. septembar 2013.

Sa druge strane, za demokrate, sa kojima su do juče na istim poslovima radile i stranke socijalista i penzionera, razlozi su isključivo političke prirode. Božidar Đelić, funkcioner DS-a, tokom rasprave u sali gradskog parlamenta dobio je i zagrljaj smenjenog gradonačelnika Dragana Đilasa nakon oštre kritike naprednjaka i socijalista.

„Ovo je najdirektnije kršenje izborne volje Beograđana! Da bi se dočepali nekog parčeta vlasti. Deleći tako neki kolač, a ne znajući da je to jedna velika muka i svakodnevna borba. Oprosti im gospode jer ne znaju šta rade...“

Jedna od retkih vlasti u Srbiji koja je ostala iz prošlog mandata i posle dolaska nove garniture na republičkom nivou je vojvođanska zbog čega se nakon poslednjih događaja deo javnosti pita da li je nešto slično moguće i u Vojvodini.

Uprkos svemu Dragan Đilas veruje da je vojvođanska vlast stabilna jer DS ima ozbiljnu većinu u pokrajinskom parlamentu.

„Bez obzira na sve napade zaista ne vidim ni jedan razlog zašto bi se potezalo pitanje izbora u Vojvodini. Mislim da bi bilo mnogo bolje, kada bi u ovoj zemlji bilo zrnce razuma, da sednemo da pričamo o Vojvodini. Jer ono što je dobro za Vojvođane biće dobro i za Srbiju, i obrnuto“, rekao je Đilas.

Iako smatra da pokrajinsku vlast ne čeka sudbina beogradske, Zoran Stojiljković zaključuje da bi evenatualna nova dešavanja slična beogradskim bila veoma loš signal za srpsko društvo.

„To bi svima, čak i onima koji imaju iluzije, pokazalo da mi ne živimo u demokratiji već u partokratskom poretku. U takvom sistemu volja birača je tek nekakav blagi indikator političkog okvira. A u tranzicionim siromašnim zemljama konsekvence takvog sistema su jasne“, ističe Stojiljković.
XS
SM
MD
LG