Dostupni linkovi

Beo Zoo vrt na +40: Prskanje hladnom vodom i zaleđeno voće


Rashlađivanje životinja u zoo vrtu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Rashlađivanje životinja u zoo vrtu

Poslednjih dana, kada se živa u termometru penje blizu četrdesetog podeoka po Celzijusovoj skali, teško dišu ljudi, ali i životinje. Uverili smo se u to tokom obilaska beogradskog zoo vrta. Žega posebno teško pada životinjama čije su prirodno stanište hladni krajevi, pa ih zaposleni u vrtu svakodnevno osvežavaju svežim voćem i povrćem, kao i tuširanjem hladnom vodom.

Polarni medved Cezar tromo uskače u bazen i pliva ka ogradi iza koje se nalazi vaš reporter. Teško da bi nas ovaj, više stotina kilograma teški žitelj Beograda, uopšte konstatovao, da mu radnik zoo vrta nije ponudio rashlađeni paradajz, Cezarovu omiljenu hranu u letnjim mesecima.

Osim što ga osvežava, za Cezara je ovaj vid ishrane i svojevrsna zabava, kaže nam Jožef Ezveđ, veterinar u beogradskom zoo vrtu.

“To je mnoštvo voća i povrća. Beli medved čak dobija voće i povrće koje je kamuflirano u ledu. Tako da se on i zanima. Mi mu bacimo u bazen, on liže, čačka, grize dok izvadi iz leda. I na taj način se istovremeno i rashladi.”

Ovaj krzneni gigant samo je jedna od životinja u gradskom zoo parku ispod Kalemegdana kojoj je potrebno dodatno rashlađivanje ovih vrelih dana. Vrućinu najteže podnose one vrste čije je prirodno stanište sever Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, poput polarnih medveda i arktičkih vukova.

“Svaki dan im obezbedimo svežu vodu, prskamo ih hladnom vodom, ne samo njih, nego i njihovu okolinu, tu oko volijera”, objašnjava Ezveđ.

U tuširanju čini se da najviše uživa Tvigi. Dok zadovoljno maše surlom pod mlazom hladne vode, ova slonica, koja je prevalila četvrtu deceniju života, jedna je od najvećih atrakcija za posetioce. Neki od njih sa kojima smo razgovarali, podelili su sa nama svoje utiske iz zoo vrta:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


Beogradski zoo vrt broji više od 200 životinjskih vrsta. Tropske temperature ne prijaju nijednoj od njih ovih dana, konstatuje veterinar Jožef Ezveđ.

“I one životinje koje su iz tropskih predela – kenguri iz Australije, lavovi, gepardi – svi oni traže hlad i zavlače se u hlad. Nijedna životinjska vrsta ne izlaže se baš sunčevoj svetlosti.”

Što je savet koji ovih dana lekari uporno ponavljaju i dvonožnim žiteljima Beograda.

XS
SM
MD
LG