Dostupni linkovi

Bećirović: BiH ne odustaje od Sutorine


Denis Bećirović
Denis Bećirović

Bosna i Hercegovina neće odustati od Sutorine, poručio je u petak Denis Bećirović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Prihvatanjem prijedloga ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u Vijeću ministara, kojim se Sutorina prepušta susjedima, napravljena je velika nepravda, kazao je Bećirović.

„Mi poštujemo nezavisnost Crne Gore, ali isto tako poštujemo i princip da tuđe nećemo, a svoje ne damo. Poslije 552 godine, moramo biti dostojni svojih predaka, koji su stoljećima gradili i čuvali Bosnu i Hercegovinu. Moramo pokazati da nam je stalo do svakog petlja teritorije. Naš cilj je bio i ostao da gradimo dobrosusjedske odnose, ali ne na štetu BiH", rekao je Bećirović podsjetivši još jednom na historijske pravne argumente koji idu u korist Bosni i Hercegovini kao što su ustavi, zakoni i odredbe koji vide Sutorinu samo u sastavu BiH.

O Sutorini Parlament BiH raspravljao je i krajem prošle godine. Za dvadesetak dana zakazana je javna rasprava o ovom pitanju, nakon čega će Parlament BiH dati konačnu ocjenu.

„Mogu reći da zaista postoji raspoloženje da se utvrde sve činjenice u vezi s ovim pitanjem prije nego što se poslanici o tome izjasne.“

Bećirović dodaje kako borba za Sutorinu tek slijedi, mirnim i demokratskim putem, kao i pravnim sredstvima.

„Pa izgleda samo mi u Bosni i Hercegovini ne smijemo pričati o svojoj državi. Hrvatska se nije razgraničila ni sa Crnom Gorom ni sa Bosnom i Hercegovinom, ni sa Srbijom, ni sa Slovenijom, osim sa Mađarskom, i svi vode raspravu. Hrvatska, koja ima hiljadu kilometara obale, bori se čak i za male otočiće, a mi, jedina dva izlaza na moru, u ovom slučaju govorim o području Sutorine, želimo da prepustimo bez bilo kakve rasprave.“

Ako se Sutorina uspije vratiti u sastav BiH, to je isključiva nadležnost državnih organa", precizirao je Bećirović dodavši da BiH nikako ne može biti od "Baščaršije do Ilidže" nego je država na cijeloj državnoj teritoriji. Ukoliko se ovo pitanje ne riješi dogovorom između BiH i Crne Gore, Bećirović zaključuje da će zatražiti pomoć od međunarodne arbitraže.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom novembra 2014. godine, a prema njemu bi Sutorina trebala trajno ostati u sastavu Crne Gore. Ukoliko se Rezolucija u Parlamentu usvoji, odluka Vijeća ministara bit će poništena.

XS
SM
MD
LG