Dostupni linkovi

Obama: Bomba moguć uzrok pada Erbasa


Mesto nesreće aviona Erbas 321, Sinajsko poluostrvo, 1. novembar 2015.
Mesto nesreće aviona Erbas 321, Sinajsko poluostrvo, 1. novembar 2015.

Sve su glasnije tvrdnje da je uzrok pada aviona ruske aviokompanije Kogalimavija, u kome su stradale 224 osobe, bio teroristički napad. Nakon britanskih istražitelja koji su objavili da smatraju da je u Erbas 321 uoči poletanja podmetnuta bomba, a vlada te zemlje kao uzrok pada označila terorizam - temeljem presretnute komunikacije militanata na Sinajskom poluostrvu, oglasio se američki predsednik Barak Obama.

On je za CBS rekao da se ozbiljno razmatra mogućnost bombe kao uzroka pada ruskog aviona.

"Razmatramo to vrlo ozbiljno. Znamo da se procedure u Sjedinjenim Državama razlikuju od onih gde se dogodila nesreća. Provešćemo mnogo vremena kako bismo se uverili da su naši istražitelji shvatili šta se dogodilo. Pre nego što donesemo bilo kakav definitivni zaključak. Ali, izvesno je da je u letelici bila bomba", rekao je Obama.

Britanski istražitelji sumnjaju da su počinioci neposredno uoči poletanja aviona u subotu u prtljažnik aviona podmetnuli eksplozivnu napravu.

Krhotina aviona Erbas 321
Krhotina aviona Erbas 321

Militanti sa područja Sinaja povezani sa ektremistima "Islamske države" izneli su tvrdnje da su uništili avion, a povod su ruska i američka intervencija u Siriji protiv ekstremista "Islamske države".

Međutim, Egipat i Rusija tvrde da je i dalje prerano donositi zaključke. Drže se tvrdnji da o uzroku nesreće može pružiti samo zvanična istraga.

"Zamolio bih vas da radite sa zvaničnicima avijacije u onim državama u koje lete naši avioni. I koristite mogućnost dodatnih bezbednosnih mera. Naravno to zavisi od dobre volje država u koje naše letelice stižu. Iz očiglednih razloga nije dovoljno da se to sprovodi samo sa egipatskim vlastima", rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Britanija od petka dozvoljava letove do Šarm El Šeika kako bi vratila oko 20.000 svojih građana. Transport im je dozvoljen samo uz lični prtljag.

Francuska i Belgija savetuju svoje građane da tamo putuju samo u krajnjem slučaju, dok holandske apeluju da se zaobilazi tamošnji aerodrom. Dve podružničke kompanije Lufthanze trenutno ne lete za Šarm el Šeik.

Istraga o padu aviona Erbas 321, koju egipatske vlasti vode uz pomoć ruskih i drugih eksperata, i dalje traje.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG