Dostupni linkovi

Banjaluka: Susret Mektića i štrajkača


Dragan Mektić razgovara sa štrajkačima, Banjaluka, 9. april 2016.
Dragan Mektić razgovara sa štrajkačima, Banjaluka, 9. april 2016.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je u subotu štrajkače u banjalučkom parku Mladen Stojanović. Sa štrajkačima koji dolaze iz boračke populacije razgovarao je o problemima na koje oni već 53 dana ukazuju živeći u šatorima, a to je nemogućnost zaposlenja i rješavanja osnovnih životnih pitanja.

Štrajk koji je prije 53 dana u banjalučkom parku Mladen Stojanović započeo sin poginulog borca Njegoš Tomić, tražeći zaposlenje i rješavanje svojih životnih pitanja do sada nije dao rezultata.

Ipak, ovaj štrajk kome se pridružilo još četvoro iz boračkih kategorija i jedna bivša radnica uspio je da skrene pažnju ne samo onih koji bi trebali da riješe probleme ove populacije nego i političara.

U subotu ih je posjetio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. On kaže nije došao kao ministar već kao bivši odlikovani borac Vojske RS dati podršku ovim ljudima koje je muka natjerala na ovaj štrajk.

"Pogađa me kada vidim gdje su danas djeca mojih poginulih suboraca i borci prve kategorije. Ne mogu da vjerujem da smo došli u ovakvu situaciju i da oni nemaju ni elementarne uslove za život. S druge strane, vidimo da aktuelna vlast u RS ne rješava ovim ljudima ništa, a želi da nagradi penzijama one koji su u toku rata sjedili u svojim kabinetima i kancelarijama. Došao sam kao čovjek da ih saslušam, a ujedno i da im kažem kao ministar sigurnosti BiH da mi ispostave svoje zahtjeva, a ako mognem - ja ću im pomoći", kazao je Mektić.

Osim upoznavanja sa svojim problemima, štrajkači su ministru izrazili ozbiljne sumnje u pošten rad boračkih udruženja zatraživši da njihov rad preispita.

Prijedorčanka Danijela Sedlar, koja je u štrajku 51 dan, rekla je da boračka organizacija u Prijedoru ne radi svoj i da se stanovi boračkim kategorijama dodjeljuju po principu veza a ne po zaslugama.

Njegoš Tomić zahvalio se ministru Mektiću jer je, kako navodi, jedan je od rijetkih političara koji se udostojio da ih bar sasluša i koji kaže jedini nešto pokušava da uradi da se u ovoj državi obezbjedi budućnost za buduće generacije.

"Mnogo je kriminala i nepotizma u ovom društvu i zbog toga mi jesmo u ovom parku jer smo na taj način obespravljeni. Nekome dajete sve, a nekome ne dajete ništa", kazao je Tomić.

Štrajkači su ministru Mektiću dali i neke dokumente da ispita da li se radi o kriminalnim radnjama.

"Ja sam ministru predao jedan koverat o mogućoj milionskoj pronevjeri. Neću reći o čemu se radi. Neka on to prvo pogleda. Možda ćete u nekim budućim akcijama SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) vidjeti o čemu se tu radi", kazao je Tomić.

"Oni su me zamolili kao ministra bezbjednosti da preduzmem sve kako bi se obračunali sa kriminalom i korupcijom u ovoj zemlji, koja pojede sve. Spreman sam za to. Meni ne trebaju nikakve privilegije. Penziju sam već zaradio ali šta će da rade ova djeca, šta će da rade moji unuci. Pa ovdje djeca čim se rode zadužena su nekoliko hiljada maraka. Ne može se praviti takva država u kojoj nema perspektive. Ja prvi neću takvu državu i ne treba mi", istakao je Mektić.

Probleme na koje suštrajkači ukazali zapošljavanje i stambeno zbrinjavanja postalo je predmet pažnje i Boračke organizacije RS, koja je najavila izradu akcionog plana.

Na biroima za zapošljavanje u RS na biroima se nalazi preko 20.000 boraca i njihove djece.

"Štrajk nećemo prekinuti dok se ne riješe naši problemi", poručio je Njegoš Tomić.

XS
SM
MD
LG