Dostupni linkovi

Banjaluka: Ferhadija ponovo na meti vandala


Oštećena ograda ispred Ferhadije
Oštećena ograda ispred Ferhadije
U noći sa 24. na 25. novembar 2012. godine, vandali su devastirali 29 zaštitnih tabli limene ograde postavljenih oko Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, poznate i kao Ferhadija, koja se obnavlja. Nanesena je veća materijalna šteta.

U saopštenju Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka ,stoji da je osim materijalne mnogo gora moralna šteta nanesena Bošnjacima.

Banjalučki muftija Edfem ef. Čamdžić koji je neposredno nakon dojave o napadu obišao gradilište Ferhadije izjavio je da je ovaj događaj strašan.

„Ali s vjerom u Boga i s nadom u uspjeh, posebno u ovim danima kada smo postavili aleme na džamiju i na munaru, ništa nas neće i ne može obeshrabriti i radovi na Ferhadiji se nastavljaju, kao i sve druge aktivnosti u medžlisima i Muftiluku banjalučkom“, istakao je Čamdžić.
Oštećena ograda ispred Ferhadije
Oštećena ograda ispred Ferhadije

Portparol Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Marija Markanović potvrdila je da su tri osobe u noći sa subote na nedjelju oštetile više dijelova zaštitne ograde oko džamije Ferhadija saopštivši da je policija privela jednog od napadača.

„Službenici Policijske stanice za intervencije Banjaluka zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo oštećenje tuđe stvari su tokom protekle noći oko 1,40 sati lišili slobode jednog od izvršilaca, S.R. iz Banjaluke. Navedena osoba se nalazi u službenim prostorijama Policijske stanice Banja Luka Centar i nad njim je u toku provođenje kriminalističke obrade“, izjavila je Markanović.

U CJB oštro osuđuju napade na sve vjerske objekte i navode da se nastavlja rad na identifikovanju i pronalaženju druge dvije osobe koje su učestvovale u izvršenju ovog krivičnog djela.

Ferhat-pašina džamija (Ferhadija) bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom rata, a izgrađena je 1579. godine. Izgradnju džamije finansirao je Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u kao kulturni spomenik nulte kategorije.

Od strane još uvijek nepoznatih počinioca džamija je bila uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine. Rekonstrukcija džamije počela je 2001. godine, a završetak se očekuje naredne godine. Ostaće upamćena i po incidentu prilikom ceremonije prvog polaganja kamena temeljca u maju 2001. godine, kada je stradao i jedan od gostiju Murat Badić.
XS
SM
MD
LG