Dostupni linkovi

Banjaluka: Budžetski korisnici protestom najavili oštrije mjere


Oko pet stotina članova sindikata pravosuđa, unutrašnjih poslova, obrazovanja i uprave RS, u subotu su protestnom šetnjom opomenuli entitetske vlasti na njihova neispunjena obećanja o vraćanju pet odsto umanjene plate od 1. januara. Pred zgradom Narodne skupštine sindikalci su ponovili svoje zahtjeve i najavili radikalnije oblike borbe ukoliko oni ne budu ispunjeni.

Nakon što razgovori predstavnika četiri sindikata budžetskih korisnika RS sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i resornim ministrima u petak nisu donijeli rezultat, da se od 1. januara vrati pet odsto ranije umanjenih plata, predstavnici tih sindikata danas su mirnom šetnjom protestvovali protiv takve odluke vlasti.

„Nismo dobili garancije da će se to desiti od januara, imamo obećanja da će se desiti u 2014. godini, ali bez pisane garancije kada“, kaže Siniša Petrović, predsjednik sindikata pravosuđa RS.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS napomenula je da se radi o platama koje su stagnirale pet godina dok su troškovi života vrtoglavo rasli.

„Određeni radnici u organima uprave, pravosuđa i republičkoj upravi civilne zaštite doživjeli su već smanjenje od 10 procenata u 2010. godini. Smanjenje od novih 10 procenata u 2013. značilo je smanjenje od 20 odsto. U toku 2013. godine pošlo nam je za rukom da vratimo pet procenata kroz novu cijenu rada. Ali svi dogovori i sva obećanja javno izrečena od najviših zvaničnika RS, predsjednika i premijera, da će ovo biti vraćeno od 1. januara 2014. – sada nisu realizovana“ – podsjetila je Jondićeva.

Sindikalci su napomenuli da nekoliko stotina radnika koji su danas bili na protestnoj šetnji samo predstavljaju budžetske korisnike kojih je u RS više desetina hiljada. Kažu da će razgovore s vladom nastaviti, ali ako do isplate januarske plate ne dođe do prihvatljivih rješenja, najavljuju druge oblike pritisaka na vlast.

Sindikalci su u subotu protestvovali ispred entitetskog parlamenta čiji poslanici razmatraju prijedlog budžeta za narednu godinu u kojem nema vraćanja pet odsto ranije umanjenih plata.
XS
SM
MD
LG