Dostupni linkovi

Obećano 16 milijardi dolara za Avganistan do 2015.


Ban Ki Mun
Ban Ki Mun
Međunarodni donatori obećali su u Tokiju 16 milijardi dolara pomoći Avganistanu do 2015. godine.

Jednodnevna konferencija u Tokiju kojoj je prisustvovalo preko 70 zemalja i međunarodnih organizacija imala je za cilj da popuni rupu između sredstava koje Kabul dobija od svoje ekonomije na izdisaju i onoga koliko mu je potrebno kako bi se razvio u stabilnu zemlju.

Kabul proizvodi približno trećinu od 6 milijardi dolara koliko potroši svake godine ne računajući troškove bezbednosti, tako da je veoma zavisan na stranoj pomoći.

Na otvaranju konferencije generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da bi neuspeh da se podrži avganistansko civilno društvo kada 2014. međunarodne snage napuste ovu zemlju, mogao da ugrozi sve žrtve koje su podnesene u protekloj deceniji.

"Ako ne budemo investirali u rukovođenje zemljom, pravosuđe, ljudska prava, zapošljavanje i socijalni napredak, sve što je do sada investirano kao i sve žrtve koje su podnete, izgubiće na značaju", upozorio je on.

Ban Ki Mun je naglasio da se Avganistan ternutno nalazi na raskrsnici.

"Nalazimo se u kritičnom momentu po avganistansku istoriju", naglasio je on i dodao da je međunarodna pomoć pomogla državnim institucijama da stvore "normalizovanu vezu između suverenog funkcionalnog Avganistana sa svojim narodom i sa svojim međunarodnim partnerima".

Generalni sekretar UN je na otvaranju sastanka takođe rekao da je "ovo vitalna konferencija za Avganistan".

Avganistanske vlasti su izuzetno zainteresovane da obezbede dovoljno finansijske podrške za ključni period nakon odlaska međunarodnih trupa krajem 2014.

"Avganistan je i dalje na meti terorizma i ekstremizma", upozorio je avganistanski predsednik Hamid Karzai i pozvao međunarodnu zajednicu da ne posustane i nastavi da podržava Avganistan.
XS
SM
MD
LG