Dostupni linkovi

Balkan: Oprečni stavovi o presudi Karadžiću


Radovan Karadžić tokom izricanja presude u sudnici Haškog tribunala, 24. mart 2016.
Radovan Karadžić tokom izricanja presude u sudnici Haškog tribunala, 24. mart 2016.

U temi sedmice RSE donosimo reakcije na presudu Radovanu Karadžiću, odnosno implikacijama koje bi ona mogla imati na države Zapadnog Balkana.

Gotovo osam godina nakon hapšenja i petogodišnjeg sudskog procesa Radovan Karadžić osuđen je u prvostepenom postupku pred Tribunalom u Hagu na 40 godina zatvora. Pročitajte tekst Dženane Karabegović "Karadžiću 40 godina za genocid, zločine, teror, deportacije".

Presuda koja je izrečena nakon petogodišnjeg procesa, očekivano je podijelila javnost, kako u Bosni i Hercegovini tako i regionu. No, glavno pitanje, koliko će nalazi iz presude i činjenice iznesene tokom petogodišnjeg postupka doprinijeti onome zbog čega je Tribunal u Hagu i osnovan, pomirenju i vraćanju povjerenja.

Prema onome što bilježimo u prvim reakcijama, time se malo ko bavi. Političari u Bosni i Hercegovini koriste priliku da iskažu svoj stav i time uberu političke poene u svom korpusu, jer izborna je godina. Žrtve pokušavaju pronaći utjehu u djelimičnom zadovoljenju pravde, jer ipak je osuđen za genocid. Ima onih koji presudu koriste za podizanje tenzija, ali ima i onih drugih koji nastoje u svemu pronaći nadu da je pomirenje i suživot moguć bez obzira na politike – navode sagovornici Mirne Sadiković u priči "Ubiranje političkih poena na presudi Karadžiću".

Srbija neće dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću upotrebi protiv srpskog naroda – ovo je komentar Vlade u Beogradu na odluku Haškog tribunala. Umjesto prihvatanja Karadžićeve odgovornosti za najteže zločine i genocid u Srebrenici, presuda se koristi za ubiranje nacionalističkih poena kod građana koji će uskoro na birališta. Detalje ima Iva Martinović u tekstu "Beograd o ugroženosti Srba umesto o Karadžićevim zločinima".

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je jedini predstavnik državnih institucija u Crnoj Gori koji je prokomentarisao presudu lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Reakcije koje je prikupio RSE su uglavnom oprečne, od ocjene da je kazna Haškog suda prema Karadžiću blaga, do stava da je kazna preoštra, dok – sa pravnog aspekta – presuda još nije konačna. Informaciju više ima Srđan Janković u priči "O presudi Karadžiću zvanična Crna Gora ćuti".

Hrvatska politika i nevladin sektor jedinstveni su u ocjeni kako haška presuda Karadžiću neće oživjeti žrtve, ali da je poruka kako će svaki zločin u konačnici biti kažnjen. Pročitajte priču Enisa Zebića "Presuda Karadžiću opomena i onima koji veličaju zločince".

XS
SM
MD
LG