Dostupni linkovi

Balkan ne smije biti zarobljen između SAD i Rusije


Ben Rods: SAD pomno prate situaciju na Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Priredila: Milena Mitrović

SAD podržavaju dugoročni politički i ekonomski razvoj Balkana i ovaj prostor ne smije da bude zarobljen u nekoj vrsti hladnog rata između Rusije i SAD, jer to nije konstruktivan pristup i ne doprinosi njegovom razvoju, izjavio je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Ben Rods.

„Od ključne je važnosti da balkanske zemlje same odluče o svojoj budućnostikao i o prirodi odnosa sa Evropskom unijom i NATO“, naglasio je Rods.

On je istakao da SAD u skladu sa njihovom dvodecenijskom politikom prema Balkanu pomno prate razvoj događaja u ovom dijelu Evrope, a posebnu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

„Balkan se trenutno suočava sa mnogobrojnim problemima, a jedan od najvažnijih je bezbjednosni, odnosno terorizam i migracije i to ne samo na ovom prostoru nego i u ostatku Evrope“, poručio je Rods i dodao da će Amerika pružiti doprinos da se ovi problemi prevaziđu.

„Što se tiče članstva u NATO mi ne težimo da donosimo odluke o tome imajući u vidu i ulogu Rusije, odnosno ne želimo da se sa njom nadmećemo da li će neka balkanska zemlja biti njena saveznica ili ne. Mi se fokusiramo na jasne kriterijume sjevernoatlanske alijanse u čijoj osnovi je 'politika otvorenih vrata', a to su odbrambena sposobnost države, kao i politička i javna podrška u zemlji za njen pristup NATO savezu“, naveo je on.

Rods je dodao da navedeni principi postoje već godinama i oni pomažu Sjedinjenim Američkim Državama da jasno sagledaju da li određena nacija želi članstvo u NATO kao i da li ispunjava uslove da postane zemlja članica.

XS
SM
MD
LG