Dostupni linkovi

Balkan Investment Bank: Vlada RS spašava litvanskog gubitaša


Balkan Investment Banka
Balkan Investment Banka
Balkan investment banka u vlasništvu litvanske Ukio grupe jedina je banka u Republici Srpskoj koja je prošle godine poslovala sa gubitkom. Zbog toga, a i sve češćih medijskih napisa kako su kroz tu banku sumnjivim kreditima i transakcijama milioni izneseni u inostranstvo, sve je više građana i firmi koji povlače svoje depozite. Vlada RS se odlučila na dokapitalizaciju Balkan investment banke kako bi, tvrdi, spasila banku i uloge građana. U opoziciji traže detaljnu istragu o transakcijama smatrajući da se dokapitalizacijom žele zaštiti prljavi poslovi.

Balkan investment banka u 2013. godinu ušla je sa preko 33 miliona maraka gubitaka. Njen odlazak u stečaj spriječila je Vlada Republike Srpske, koja će na račun gubitaka u narednih par mjeseci postati vlasnikom 90 procenata dionica te banke.

No katastrofalno poslovanje Balkan investment banke valjalo bi posmatrati kroz poslovanje Ukio grupe iz Litvanije. Prije 13 godina pojavili su se u Republici Srpskoj i osnovali Balkan investment banku.

Godinu kasnije, 2001. godine, kupuju i Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Odlazak Birača u stečaj ovih dana nakon dubioze od 730 miliona maraka, te gubici u Balkan investmentu podgrijali su razne tvrdnje da su Litvanci vispreno iskoristili svoje poslovanje za ispumpavanje ogromnih količina novca.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić kaže da je preko Balkan investment banke išao sav novac Litvanaca i svih firmi vezanih za Birač. Ta banka istovremeno je imala i svoje poslove izvlačenja novca depozita, te je najmanje 70 miliona KM otišlo na razne firme u Litvaniji, ali i po cijelom svijetu, tvrdi Čavić:

„Preko milijardu maraka iz RS je otišlo. Valjda je to dovoljan signal Specijalnom tužilaštvu, ministarstvu i kontrolnim inspekcijskim organima da ovu cijelu stvar raščiste.“

I ekonomisti su mišljenja da previše toga budi sumnju u poslovanje Balkan investment banke. Ekonomista Zoran Pavlović mišljenja je da je entitetska vlada učinila što je trebalo da bi zaštitila banku, ali da se mora utvrditi odgovornost zbog gubitaka:

„Kada posmatramo informaciju da su sve poslovne banke ostvarile dobit, veću ili manju, da je jedina banka koja je ostvarila gubitak Balkan investment banka, samo po sebi postavlja obavezu pred Agenciju za bankarstvo, koja na pola godine nije konstatovala probleme na bazi djelimičnih informacija koje su se pojavile u javnosti. Bilo je krajnje neprofesionalnih, nedopuštenih finansijskih aranžmana i svako ko je u to bio uključen mora krivično odgovarati“, ocjenjuje Pavlović.

Rast gubitka

U opoziciji su mišljenja da će se preuzimanjem vlasništva nad Balkan investment bankom samo zaštititi oni koji su doveli do milionskih gubitaka. Upozoravaju i da se banka godinama nalazila u povlaštenom položaju od vlasti. Lider PDP-a Mladen Ivanić pita šta je bilo sa ranijom dokapitalizacijom, koju je entitetska vlada izvršila u toj banci:

„Je li to sad znači da će se sa tih 30 miliona od građana RS opet pokriti nedosljednosti grupe privatnih lica koja su preko te banke radila šta su radila? Koja je njihova odgovornost? Je li se vlada s njima dogovorila da će oni makar nešto dati od tog novca i vratiti nazad, ili će to, pojednostavljeno, značiti - sad će država da uloži pare da pokrije minuse koje su napravili privatnici prije? I nikom ništa“, kaže Ivanić.

Svoj stav iznijeli su i u Balkan investment banci, u kojoj kažu da su radili sve u skladu sa zakonom. Direktor te banke Edvinas Navickas podvlači da je ta banka bila aktivan poslovni partner Vladi Republike Srpske:

„Mi smo plasirali preko 50 miliona maraka kredita koji su namijenjeni podršci privrede i razvoju privrede u RS, tako da govoriti o nekim povlašćenim pozicijama ne bi trebalo. Mislim da, kao i svakoj banci tu, cilj je prvo pružanje usluga i servisa kako građanima, tako i privrednim subjektima“, navodi Navickas.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija kaže da su razne špekulacije doprinijele da se dodatno oteža situacija u Balkan investment banci s obzirom na broj onih koji žele povući svoje depozite. Ipak, evidentno je da je gubitak deset puta veći u odnosu na 2011. godinu, i to će se istražiti, navodi Tegeltija:

„Veliki broj kredita, koji su se pokazali kao nenaplativi i koji su sada iskazani, će pokazati da vjerovatno postoje lica koja su na neki način učestvovala i u poslovanju Birača i u poslovanju Balkan investment banke. Niko neće biti zaštićen od odgovornosti za ono što je uradio, ukoliko je plasirao kredite onim pravnim subjektima i fizičkim licima koji nisu u stanju da servisiraju svoje kredite.“

Kako je najavljeno, proces dokapitalizacije trajaće dva do dva i po meseca, čime će Balkan investment banka postati prva komercijalna banka u vlasništvu Republike Srpske nakon što su sve banke privatizovane još prije desetak godina. No postavlja se pitanje kako će na sve to odreagovati i Svjetska banka, koja insistira na tome da nema banaka sa državnim kapitalom.
XS
SM
MD
LG