Dostupni linkovi

Bakterije od otpada proizvode struju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Naučnici sa Univerziteta East Anglia (UEA) napravili su veliki korak ka proizvodnji čiste električne energije uz pomoć bakterija.

U današnjem svijetu dva velika problema predstavljaju rješavanje otpada i stvaranje čiste energije. Zahvaljujući novom otkriću britanskih i američkih naučnika, čini se da smo korak bliže rješenju.

Sudeći prema izvještaju objavljenom u novom broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), proteini na površini bakterija mogu stvoriti električnu energiju kroz jednostavan dodir sa površinom minerala.

Drugim riječima, bakterije se mogu postaviti na metal ili mineral i u njih ispuštati električni naboj kroz svoje ćelijske membrane. To znači da je moguće bakterije direktno povezati sa elektrodama, što je važan korak u stvaranju efikasnih mikrobnih gorivnih ćelija, odnosno biobaterija.

U studiji su naučnici koristili morsku bakteriju Shewanella oneidensis.

"Znali smo da bakterije mogu prenositi elektricitet u metale i minerale te da te interakcije ovise o posebnim proteinima na njihovoj površini", rekao je voditelj istraživanja Tom Clarke iz UEA i dodao: "Međutim, nije bilo jasno rade li to proteini direktno ili indirektno kroz nepoznate posrednike u okolišu. Naše istraživanje pokazalo je da proteini mogu direktno dotaknuti površinu minerala i stvoriti električnu energiju... Ove bakterije pokazuju veliki potencijal za stvaranje mikrobnih gorivnih ćelija u kojima bi se elektricitet stvarao razgradnjom domaćeg ili poljoprivrednog otpada".
XS
SM
MD
LG