Dostupni linkovi

"Bajkodan" u Novom Sadu


Sa Bajkodana u Muzeju Vojvodine
Sa Bajkodana u Muzeju Vojvodine
U Novom Sadu se u nedelju održava “Bajkodan”. U Muzeju Vojvodine se ceo dan čitaju bajke za najmlađe. Osim na srpskom, deca mogu čuti i priče na jezicima drugih zajednica.

Muzej Vojvodine je u nedelju osvanuo malo drugačiji nego obično. Glavne atrakcije nisu vredne postavke, već bajke koje mališane vode u svet mašte. Grupa dece, osim na srpskom jeziku, sluša priče i na jezicima narodnosti ove pokrajine. Posle svake bajke deca sama ilustruju priče i razgovaraju o tome kakve mudrosti mogu da se nauče. Učesnici su se složili da je čitanje bajki dobar provod.



Bajke su izuzetno bitne za razvoj ličnosti - objašnjava za Radio Slobodna Evropa, pedagog i kustos muzeja Vladimira Stanisavljević.

“Osmislili samo program čitanja bajki na jezicima naroda Vojvodine i paralelno i na srpskom jeziku onima koji ne razumeju druge jezike. To nisu bajke na koje su naša deca naučila i navikla, to nisu Andersenove i Grimove bajke, nego su to narodne bajke. Srpske, slovačke, rumunske, mađarske i rusinske bajke su to, na kojima su generacije odrastale. Poetika bajke je jako važna za decu. Pre svega ona utiče na njihovu imaginaciju, na njihovu maštu, na njihov sistem vrednosti”, naglašava stručnjakinja.
XS
SM
MD
LG