Dostupni linkovi

Azilanti u Sjenici dobro prihvaćeni


Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, sve je veći broj tražilaca azila kojima je Srbija tranzitna zemlja na putu ka zapadnoevropskim državama. U centrima za azilante ostaju nekoliko dana, a neretko i nekoliko meseci. Jedan od Centara je i u Sjenici u kome je trenutno smešteno 128 azilanata.

Bežeći iz od rata i nemaštine, dolazeći u Centar u Sjenici mnogi od njih nisu mogli ni pomisliti da su ovde zime tako surove i hladne. Ali, kako kažu sve je bolje od onoga što su preživljavali u svojoj zemlji. I svaki od njih ima svoju muku i priču.

Aburahman dolazi iz Somalije. Do Srbije putovao je preko Irana, Turske, Grčke i Makedonije.

„Nakon očeve pogibije, majka je prodala prodavnicu da bi mi obezbedila novac za put. Put do Grčke bio je lak. Ali iz Makedonije! Tri noći sam pešačio po kiši, bilo je jako teško, bio sam na izmaku snage, ali sam ipak uspeo iz Makedonije nakon trećeg pokušaja da udjem u Srbiju. Nisam mogao ni da zamisim ovako niske temperature ali privikavam“, kaže on.

Kerimu iz Avganistana ne smetaju niske sjeničke hladnoće. Kaže da je tempertura slična i u njegovoj zemlji. U ovom kampu u Sjenici ostaće dok ne skupi novac da bi dalje nastavio put.

„Put do Srbije je bio užasan i nekoliko puta sam se sučavao sa smrću“, priča Sirijac Firaz. „Da sam znao šta me čeka na putu ostao bih da poginem u svojoj zemlji. Iz Sirije sam pobegao iz straha za svoj život jer ne podržavam politiku Bašara al Asada.“

Tokom prošle godine u centrima za azil u Srbiji bilo je smešteno oko 10.000 tražilaca azila. U Sjenici, u hotelu „Berlin“, prošle godine boravilo je 2.142 azilanta. Sada ih je 128. Ovde ostaju nekoliko dana, a neretko i nekoliko meseci.

„Oni koji nemaju novac ostaju i po pet, šest meseci. Dva azilanta su ovde već osam meseci. Azilanti su dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva koji ne žale da pomognu ovim ljudima. Ponekad, zaustavim pomoć jer nemamo gde da smestimo sve ono što stanovništvo donosi.Za godinu dana od kada radi ovaj Centar u Sjenici, ovde nije bio nijedan jedini incident“, objašnjava upravnik Centra za azilante u Sjenici Fiko Hamidović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link

Kapacitet Centra za azil u Sjenici je 150 mesta, i u toku su završni radovi za još 50.

Hrana se sprema u kuhinji Centra, a azilantima je obezbedjena adekvatna zdravstvena zaštita i prema rečima predsednika opštine Sjenica Hazba Mujovića dobro su integrisani u sve sfere života.

„Na jednom sportskom turniru u malom fudbalu kao i u pozorišnoj predstavi učestvovali su i azilanti. Druže se sa lokalnim stanovništvom, pa se često mogu videti i sa njima u kafićima .“

Azilanti Centar za azil napuštaju svojevoljno kada obezbede sredstva za dalji put ka nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG