Dostupni linkovi

Azerbejdžanska novinarka Ismayilova prkosna i nakon mjesec dana u zatvoru


Khadija Ismailova
Khadija Ismailova

Autori: Arzu Geybullayeva i Robert Coalson

Istraživačka novinarka Khadija Ismayilova, istaknuta suradnica azerbejdžanskog servisa RSE, je u pritvoru u Bakuu više od mjesec dana. Uprkos međunarodnoj osudi vlasti, kraj njenoj patnji se još ne vidi.

Prošlo je više od mjeseca dana od hapšenja Ismayilove u Bakuu, pod optužbom za poticanje pokušaja samoubistva.

Određen joj je dvomjesečni pritvor dok čeka suđenje, a isti bi mogao biti i produžen dok vladini tužioci rade na slučaju.

U pismu onima koji joj pružaju podršku objavljenom 8. januara, Ismayilova - voditeljica dnevne emisije na azerbejdžanskom servisu RSE - naglasila je svoju odlučnost da ne posustane pred zastrašivanjem.

"Kada me neko pita, kažem da se borba između dobra i zla nastavlja", napisala je Ismayilova.

"Kada je u pitanju režim (predsjednika Ilhama) Aliyeva, borba protiv zla je mali dio većeg rata. Za sada, mi smo pobjednici", navodi ona.

Ismayilova (38) je dodala da se, koje li ironije, osjeća slobodnijom od onih koji je procesuiraju.

"Šta mogu očekivati od ovog suda?", napisala je. "Kada gledam bespomoćne sudije i tužioce, žalim ih. Čudno je to, ali se osjećam samouvjereno kada ih vidim u takvom stanju. Osjećam se nevjerovatno slobodno u poređenju sa takvim (vladinim) službenicima."

Hapšenje Ismayilove je dio veće operacije protiv civilnog društva u Azerbejdžanu, koja je uključivala hapšenja mnogih novinara i aktivista.

Također, nezavisni mediji i organizacije civilnog društva su se našle pod velikim pritiskom, a neki su i zatvoreni.

Podsjetimo, 26. decembra vlasti Bakua su zatvorile ured azerbejdžanskog servisa RSE, poznat pod imenom Radio Azadliq.

Novinari Azadliqa su podvrgnuti dugim ispitivanjima i čestim pretresima u sedmicama koje su slijedile, iako optužnice nisu podignute.

Osmog januara, azerbejdžanska Meydan TV je objavila intervju sa sedamdesetdvogodišnjom majkom Ismayilove, Elmirom Ismayilovom, u kojem navodi da sa kćerkom razgovara jednom sedmično i da je Khadija dobro raspoložena.

"Kada je zatvoren Radio Azadliq bila je nesretna jer ne može biti sa svojim kolegama. Zamolila me je da prenesem njenom timu da bi željela da je sa njima", kazala je Elmira Ismayilova.

Tom Malinowski
Tom Malinowski

Međunarodna podrška za oslobađanje Khadije Ismayilove raste. Vijeće Evrope, Evropska unija, pomoćnik američkog državnog sekretara Tom Malinowski i OSCE, kao i organizacije za ljudska prava, su pozvali na njeno oslobađanje.

Petog januara, poznati pisac Khaled Hosseini je dodao svoje ime na tu listu. Ismayilova je prevela Hosseinijev prvi roman "Gonič zmajeva" na azerbejdžanski jezik.

"Višestruki pokušaji azerbejdžanske vlade da ušutka Khadiju i liši je slobode mnogo govore o njenoj hrabrosti i utjecaju uprkos ekstremnom ugnjetavanju", napisao je Hosseini.

Aliyeva vlada, međutim, ne odustaje. U intervjuu objavljenom 8. januara, šef odjela predsjedničke administracije Ali Hasanov je optužio "neke međunarodne sile" zbog uplitanja u "unutrašnje odnose nezavisnih država pod krinkom promoviranja demokratije".

"Takvo uplitanje je dovelo do društvene i političke nestabilnosti, društvenog razdora, pada ekonomije i društvenih kataklizmi u mnogim zemljama. Neke činjenice navode na razmišljanje o razvoju određenih planova u pokušaju implementiranja sličnog scenarija u Azerbejdžanu", rekao je Hasanov.

Ismayilova navodi da su optužbe protiv nje neosnovane i da je vlasti maltretiraju zbog njenih izvještaja o korupciji na najvišem nivou vlasti, uključujući Aliyeva i njegovu porodicu.

Mjesecima prije hapšenja iskusila je prijetnje i maltretiranje, uključujući i objavu ekplicitnog video snimka na vladinim web stranicama, koji je nelegalno snimljen u njenom stanu. Obraćanje njene majke su objavile provladine novine.

Međutim, njena majka je ostala ponosna i puna podrške za novinarski rad svoje kćerke.

"Khadija je uvijek sretna kada završi neku od svojih istraga. Ona je tip osobe koja, ako vidi da priči nedostaju činjenice, istu nikada neće objaviti. Uvijek, čak i za najmanje stvari, traži činjenice koje ih podupiru", rekla je za Meydan TV Elmira Ismayilova, majka uhapšene novinarke.

XS
SM
MD
LG