Dostupni linkovi

Avganistan: Plemenska skupština odlučuje o sporazumu sa SAD


Protest u Kabulu zbog dogovora sa SAD
Protest u Kabulu zbog dogovora sa SAD
Predsednik Avganistana Hamid Karzai saopštio je u četvrtak da će, ako plemenska skupština "Loja džirga" prihvati sporazum sa SAD, u Avganistanu, posle povlačenja trupa NATO 2014. godine, ostati 10 do 15 hiljada stranih vojnika iz, pre svega, muslimanskih zemalja. Američke trupe će isključivo pomagati u obuci domaćih snaga i uživaće imunitet, odnosno jedino im mogu suditi američki sudovi. Talibani su zapretili da će kazniti delegate ako prihvate ovaj sporazum.

Avganistanski predsednik obratio se pred 2.500 delegata “Loja džirge” - avganistanske skupštine plemenskih vođa i civilnog društva, koja od četvrtka do nedelje u Kabulu razmatara bilateralni sporazum o bezbednosti, o kome su već mesecima pregovarali predstavnici SAD i Avganistana.

Karzai je na početku skupštinske debate poručio plemenskim vođama da se od njih očekuje odluka i izvan granica Avganistana.

"Ako ovaj sporazum bude potpisan, između 10.000 i 15.000 stranih vojnika će ostati. Kada kažem vojnici, ne mislim samo na Amerikance već na snage koje država članica NATO, kao što su Turska i druge muslimanske države“, izjavio je Karzai koji je u sredu o detaljima američko-avganistanskog sporazuma razgovarao s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Ovaj dokument treba da definiše prisustvo američkih vojnika u Avganistanu nakon isteka borbene misije NATO, krajem 2014. godine i važiće do kraja 2024. a verovatno i posle toga.

Američka administracija razmatra zadržavanje 3.000 do 9.000 vojnika kao deo tih snaga.

Karzai je rekao da su mnogi svetski lideri – uključujući iz Rusije, Kine i Indije – podržali sporazum i koji će omogućiti neophodnu bezbednost Avganistana.

“Bilo kakvu odluku da donesete treba da imate na umu vašu budućnost i nacionalne interese Avganistana. Dobri odnosi sa svetom omogućavaju nam prosperitet. Istovremeno, treba nam naša nezavisnost i dostojanstvo”.

Početkom ove sedmice bilo je malo nade da će sporazum biti postignut zbog različitih stavova dve strane.

Hamid Karzai
Hamid Karzai
“Nemam mnogo poverenja u SAD, niti oni u mene. U poslednjih deset godina raspravljali smo se oko bezbednosti naših građana, upada u njihove domove. Oni (Amerikanci) su vodili propagandu protiv mene”, kazao je Karzai.

Ipak, u sredu je postigao sa Džonom Kerijem predlog sporazuma, prema kome će američki vojnici koji ostanu u Avganistanu nakon 2014. godine uživati pravni imunitet, što je bila glavna prepreka u pregovorima dve zemlje. “Avganistan ovlašćuje SAD da sude (pripadnicima svojih snaga), ili preduzimaju druge disciplinske mere na teritoriji Avganistana”, ističe se u predlogu sporazuma.

SAD su ranije saopštile da će povući sve svoje snage ako se ne postigne dogovor o ovoj meri, kao što su uradile u Iraku nakon 2011. godine, jer je Bagdad odbio da odobri imunitet za američke vojnike. Jedno od spornih pitanja je i povreda privatnosti Avganistanaca.

“Kao što je predviđeno ovim dokumentom, američke snage neće ulaziti u domove Avganistanaca u cilju borbenih operacija, osim u izuzetnim situacijama kada je neposredno ugrožen život američkih građana”.

Analitičar: Avganistanu potrebna pomoć SAD

Dok je Karzai čitao pismo predsednika SAD Baraka Obame, u kome se objašnjava zašto je ova mera važna, žene delegati su negodovale, ističući da su američke trupe prolile previše američke krvi i to mora da se okonča.

Avganistanci se već dugo protive upadima američkih vojnika u svoje domove, naročito noću jer se time skrnavi svetost, odnosno privatnost žena.

Džon Keri je rekao u sredu da će preostale američke vojne snage imati "vrlo ograničenu ulogu". "Radi se isključivo o obuci, opremanju i pomaganju. Nema borbene uloge za snage Sjedinjenih Država", rekao je Keri.

Sve susedne i zemlje regije podržavaju sporazum, osim Irana, kazao je za RSE bivši avganistanski diplomata i politički analitičar Ahmad Saidi.

“Najvažnije je usmeriti pažnju na ključna nacionalna pitanja. Mali tehnički detalji ko podržava a ko je protiv, šta kažu Iran ili Pakistan, nema finansijski niti moralni značaj. Za nas je važan proces tranzicije, bezbednost i izgradnja Avganistana kao države. U današnjim okolnostima potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice predvođene SAD-om”.

Ukoliko "Loja džirga" odobri sporazum, on će biti prosleđen parlamentu na razmatranje pre nego što ga predsednik Karzai proglasi važećim.

Ova tradicionalna skupština se održava u velikoj sali kampusa Politehničke škole na zapadu Kabula. Zbog rizika od napada talibanskih pobunjenika, žestokih protivnika ostanka stranih trupa u zemlji, raspoređene su jake bezbednosti u avganistankoj prestonici. Talibani su okvalifikovali ovaj skup kao zaveru u organizaciji SAD i zapretili su da će kazniti delegate ako podrže sporazum.
XS
SM
MD
LG