Dostupni linkovi

Avdagić: Evropsko vojno upozorenje za BiH


Vježba EUFOR-a u blizini Kalinovika u jugoistočnom dijelu BiH 23. marta 2017.
Vježba EUFOR-a u blizini Kalinovika u jugoistočnom dijelu BiH 23. marta 2017.

Denis Avdagić, politički i sigurnosni analitičar iz Zagreba, za “Zašto?” analizira upozorenje general majora Antona Waldnera, novog komandanta Evropskih snaga (Eufor) u Bosni i Hercegovini, da je spreman da interveniše i pozove interventne snage ako budu ugroženi mir i sigurnost.

EUFOR trenutno broji oko 600 vojnika i osnovne podatke o njemu možete pročitati ovdje.

  • Poruka

Trenutačno su snage EUFOR-a koje se tamo nalaze doista minimalne. Radi se o stotinama vojnika i zapravo ne predstavljaju neku realnu vojnu snagu.

Međutim, samo njihovo prisustvo, kao što je i prisustvo NATO-vog stožera u Sarajevu, je određena poruka međunarodne prisutnosti u BiH.

  • Namjere

Čuli smo jednu neuobičajenu poruku od strane zapovjednika EUFOR-a u BiH koji je poručio vrlo jasno da su spremni intervenirati u slučaju pojave nasilja.

Ta poruka će isto tako izazvati i protuporuke i vrlo vjerovatno jedno određeno nezadovoljstvo zato što se međunarodna zajednica i dalje petlja direktno u stanje u BiH.

Očito je procijenjeno da su snažne poruke trenutačno nužne kako bi se smirila situacija, ne samo kod onih koji imaju eventualno neke secesionističke namjere u BiH nego istovremeno i kod onih koji strahuju od od tih istih scesionističkih namjera.

  • Mir

Možemo tu sad izaći iz okvira samog EUFOR-a, trebamo govoriti da se ovdje radi o evropskim snaga i da se ovdje radi o NATO snagama, koji su i jedni i drugi izuzetno zainteresirani da se mir očuva.

Brzo premještanje nekakvih fizičkih snaga na terenu, vojničke čizme, i neće doista biti tako brzo kako neko misli.

Ali da se može izrazito brzo djelovati zračnim putem je ono što trebamo istaknuti.

Nedaleko od BiH u ekstremnoj blizini se nalazi i NATO-ova baza Aviano, iz koje se strašno brzo može djelovati prema ciljevima na zemlji.

  • Sukob

Izazivati svijet, međunarodnu zajednicu, evropsku uniju i NATO nikome ne bi bilo u korist.

Ali mislim da niti netko ima takvu želju trenutačno u BiH, niti netko može doista početi u ovom trenutku u BiH bilo kakve sukobe.

Oružja više nema u onim količinama u kojima ga je bilo, nema motiviranosti bilo čije u onoj mjeri u kojoj je bilo a na kraju krajeva, nema niti finansija niti gospodarskih mogućnosti, od države mogućnosti da bilo tko započne sda bilo kakav sukob.

  • Moćna

U ovom trenutku kada Evropska unija ima svoje određene probleme izvrsna je prilika da pokaže da može djelovati i da ju se ne treba izazivati.

Mislim da nikome ne bi bilo u interesu da daje Evropskoj uniji jednu sjajnu priliku da pokaže kako je doista velika i moćna.

XS
SM
MD
LG