Dostupni linkovi

Autor Ode Manchester Unitedu spojio ljubav prema muzici i sportu


Mario Zovko
Mario Zovko
„When I step into Theatre of dreams, when I see Red devils dancing, when I hear the sound of my friends singing songs, then I feel that I can sing forever for you…“ – stihovi su „Ode Manchester Unitedu“, pjesme zbog koje je Mostarac Mario Zovko zaintrigirao javnost posljednjih dana i više nego što je očekivao.



Odlučio je svoju ljubav prema muzici spojiti s ljubavlju koju gaji prema engleskom nogometnom klubu Manchester Unitedu, a rezultatom je Mario i više nego zadovoljan. Ponajviše, jer je pjesma stigla i do Otoka, odnosno do Manchestera.

„Kontaktirali smo Ured odnosa s javnošću kluba, a oni su odmah zatražili da im pošaljemo pjesmu. Dobio sam pozitivne naznake da bi se pjesma na Old Traffordu mogla emitirati u avgustu, kada počne nova sezona Premiershipa“, kaže Mario.

Zašto Manchester United? Mario otkriva da za ovaj klub navija već 17 godina, te da su nogometni virtuozi u ekipi razlog zbog kojeg je uopće počeo pratiti nogomet.

Manchester United, Wayne Rooney, 2012.
Manchester United, Wayne Rooney, 2012.
„Zaljubio sam se u njihov stil igre, u ono što su bili Cantona, Beckham, i legende koje su i danas prisutne u ekipi – Giggs i Scholes. To je klub koji je oduvijek bio 'ispred vremena'“, objašnjava Zovko.

Tekst za pjesmu nastao je još prije dvije godine, no tek je prije mjesec dana Zovko stigao uraditi i aranžman i završiti je. Prije nego što ju je podijelio sa svijetom, Zovko je zaštitio autorska prava na pjesmu. Uzbuđen i veoma sretan, priznaje i da je posljednjih dana umoran.

„Tri noći ne spavam od uzbuđenja. Ako ispune obećanje i pjesma bude emitirana na Old Traffordu, neće biti sretnijeg čovjeka od mene. Ponajviše jer su mi se u životu i neke druge stvari posložile, pa ovo dođe kao vrhunac“, kaže on.

Na upit da li bi bio u stanju izvesti pjesmu uživo na stadionu, odgovorio je:

„Od same pomisli me prođu trnci. Nedavno mi je liječnik kazao da imam zdravo srce, no ne znam kako bi to podnijelo…“

Nije previše razočaran što će United ove sezone najvjerovatnije izgubiti titulu.

„Propustili smo dosta važnih bodova, recimo protiv Evertona ili Cityja. Ali, klub koji ima toliko trofeja ne treba žaliti, a uvijek postoji sljedeća sezona…“, obrazložio je.

Inače, Mario Zovko je svoj glas školovao jednim dijelom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, jednim dijelom vlastitim radom. Član je mostarske klape Krš i katedralnog zbora. Njeguje ozbiljnu muziku, a u pripremi ima i album Bachovih, Schubertovih, Mozartovih sakralnih arija, za kojeg kaže da će ga objaviti kada bude imao novca.
XS
SM
MD
LG