Dostupni linkovi

Autoput Bar - Boljare: Ugovor sa kompanijama sa crne liste Svjetske banke


Bar Boljare
Bar Boljare

Nakon brojnih kontroverzi u vezi sa gradnjom prve dionice autoputa Bar – Boljare, sada se pojavila i informacija da je Crna Gora za gradnju prve dionice buduće saobraćajnice sklopila sa kineskim kompanijama CCCC i CRBC koje se nalaze na crnoj listi Svjetske banke.

Na listi kompanija kojima se zbog prevare i korupcije uskraćuju sredstva Svjetske banke nalazi se i China Communications Construction Company kao nasljednica China Road and Bridge Corporation. Obje firme se u domaćoj javnosti pominju po inicijalnim slovima: prva sa četiri "C" i druga CRBC, a Vlada je sa obje, krajem februara ove godine potpisala Ugovor o projektovanju i gradnji prve dionice autoputa Bar – Boljare koja će koštati preko 800 miliona eura.

U Ministarstvu finansija su nas uputili na Ministarstvo saobraćaja jer je ugovor o izgradnji potpisao ministar saobraćaja Ivan Brajović.

U PR službi Ministarstva saobraćaja nam je, uz rezervu zbog kratkoće roka, rečeno da će nastojati da nam obezbijede izjavu koja odražava njihovo vidjenje činjenice da su ugovoreni izvodjači radova na najskupljem projektu u istoriji Crne Gore, od strane Svjetske banke stavljeni na listu kompanija koje prevarom i korupcijom dolaze do ugovora.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović ima ozbiljne rezerve u odnosu na ovaj poslovni aranžman, za koji kaže da je sklopljen izvan postojećeg zakonskog okvira, a da vijest da su ugovoreni izvodjači na crnoj listi Svjetske banke – nije dobra.

„To, svakako, nije dobra vijest. Ja sam još u februaru ove godine u Svjetskoj banci u Washingtonu imao priliku da od predstavnika SB čujem odredjene rezerve prema ovom projektu. Naravno, oni imaju svoje razloge, a Crna Gora treba da donosi odluke shodno svom, nacionalnom interesu ali uvažavajući naše ekonomske i finansijske partnere, odnosno, institucija čija je članica. Nije dobro, ali mislim da će se i to pitanje postaviti u parlamentu i matičnom Odboru za ekonomiju, čim ovaj Predlog zakona dodje na dnevni red i biće prilike da čujemo relevantna objašnjenja od zvaničnika koji su cjelokupan proces vodili daleko od očiju javnosti.“

Ovih dana se oglasio i Forum 2010 koji, generalno, podržava gradnju puteva i svaki projekat koji “u potpunosti” zadovoljava javni interes.

“Medjutim, pošto se od javnosti kriju ključni podaci, neizbježan je zaključak da nije ispunjen pomenuti uslov i da se pravi posao koji bi zadovoljio samo kratkoročne poslovne i partijske interese nosilaca vlasti“, kaže koordintor Foruma za evropske integracije Dejan Mijović.

To se potpuno uklapa u našu sliku. Vlada najčešće i sklapa poslove sa takvim kompanijama”, rekao je, za dnevnik Vijesti, Dejan Mijović.

Medjutim, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista su uzdržani u vezi sa informacijom o medjunarodnoj negativnoj reputaciji kineskih kompanija koje je Vlada odabrala za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće DPS, Zoran Jelić.

„Treba provjeriti te podatke i javnosti saopštiti o čemu se radi. Donositi zaključke unaprijed, mislim da nije ozbiljno. To treba ispitati u najkraćem roku i ako se pokaže da ta kompanija ima odredjenih problema, treba zauzeti stav na osnovu činjenica."

RSE: Da li smatrate da bi time trebalo da se bavi skupštinski Odbor za ekonomiju?“

Jelić: Ne u ovom trenutku, ali kada budemo razgovarali o kompletnom ugovoru za izgradnju autoputa, svakako da na osnovu pribavljenih dokumenata možemo razgovarati i na tu temu.

XS
SM
MD
LG