Dostupni linkovi

Australski profesor o pokušajima skrivanja grobnica


Svjedok Richard Wright u sudnici, 1. prosinca 2011.
Svjedok Richard Wright u sudnici, 1. prosinca 2011.
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je kao australski arheolog, profesor Richard Wright. On je kao šef tima antropologa za Haški sud sudjelovao u eshumacijama masovnih grobnica, žrtava pogubljenih na području Srebrenice, ali i nekih drugih općina poput Prijedora.

Wright je sudu opisao nalaze koji upućuju da su mnogi lokaliteti prekopavani naknadno kako bi se masovne grobnice sakrile.

Wright je sa svojim timom istražio brojne primarne grobnice, kao i sekundarne u koje su se tijela prebacivala kako bi se pokušali sakriti tragovi masovnih pogubljenja.

Tijekom njegovog svjedočenja prikazane su brojne fotografije i nalazi eshumacija, kao i avionske snimke prema kojima je svjedok Wright dobio dodatnu potvrdu – da se grobnice pokušalo prikriti nekoliko mjeseci od ulaska Vojske Republike Srpske u zaštićenu zonu Srebrenica.

Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici spremljeni za ukop, juli 2010.
Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici spremljeni za ukop, juli 2010.
„Pokazane su mi zračne slike, koje možete vidjeti u mojem izvještaju, na kojima se vidi prvo – kada je došlo do prvih pokapanja u srpnju 1995. Nakon toga u listopadu 1995., vidi se da je tamo uznemiravana zemlja na mjestu koje sam označio s brojem 1. Na jednom od zračnih snimaka vidi se i jedan rovokopač koji radi na ovom mjestu koje sam označio s brojkom 2“, opisao je svoj izvještaj svjedokt tijekom čijeg je iskaza tužiteljstvo prikazalo, uz brojne fotografije i video film s eshumacija.

Profesor Wright je naveo i nalaze koji prema tužiteljstvu pokazuju kako žrtve nisu stradale tijekom borbenih djelovanja nego da se radilo o masovnim smaknućima, često zavezanih ljudi.

„Kod mnogih od njih su bile ruke vezane iza leđa. Imali su i poveze na očima. Pronašli smo i metke koji su se zabili u zemlju ispod ovih tijela. Ovi leševi su prekriveni zemljom nakon što su ubijeni“, opisivao je svjedok detalje fotografije s eshumacija kao stručnjak za arheološku i antropološku forenziku.

Tijekom unakrsnog ispitivanja australskog profesora Wrighta, optuženom Karadžić koji negira brojku od 8000 pogubljenih u Srebrinici, pomagao je stručnjak s područja patologije dr.Dušan Dunjić. Karadžić je pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka i njegovih nalaza budući da je preko tužiteljstva zaposlen na eshumacijama.

„U našem pravnom sistemu postoji istražni sudac, koji mora biti nepristrasan (prilikom istraga), tužiteljstvo ne mora biti“, objasnio je smjer ispitivanja optuženi.

Također Karadžić je pokušao uzdrmati nalaze Wrighta činjenicom da je sukob krenuo 1992.godine želeći prikazati kako se je veliki broj prethodno ubijenih podmetnuo pod srebreničke žrtve.

„Koliko sam ja shvatio – ti su ljudi ubijeni nakon pada Srebrenice“, izjavio je svjedok protiveći se tvrdnjama Karadžića.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG