Dostupni linkovi

Aukcija: Messi, Džeko i Vlašić za Dom zdravlja Travnik


Jasmina Fajkić drži Messijev dres
Jasmina Fajkić drži Messijev dres

Bliži se kraj humanitarna aukcija dresova poznatih sportaša, koja je pokrenuta za pomoć Domu zdravlja u Travniku. Ova akcija izazavala je veliku pažnju javnosti, nakon što joj se, uz brojne sportske zvijezde, pridružio i napadač Barcelone Lionel Messi. Kampanju je pokrenula aktivistica Jasmina Fajkić koja očekuje da će do 15. janura prikupiti dovoljno novca za pomoć travničkom Domu zdravlja.

Kad je pokrenula humanitarnu aukciju za pomoć pedijatrijskom odjelu Doma zdravlja u Travniku, Jasmina Fajkić (28) nije ni sanjala da će uspjeti dobiti dres sa potpisom slavnog nogometaša Lionela Messija.

Najviša ponuda za ovaj dres, trenutno, iznosi 2.600 maraka (više od 1.300 eura), a Jasmina vjeruje da će se ovaj iznos do kraja aukcije biti višestruko uvećani.

"Sa Messijem sam stupila u kontakt preko svoga prijatelja Španca koji se takođe bavi humanitarnim radom. On je stupio u kontakt sa upravom Kluba 'Barcelona' i oni su prenijeli ovu ideju Messiju. On je to odmah privatio i poslao svoj dres. Messijev dres izazavao je najveću pažnju na aukciji, budući da mnogi nisu vjerovali da je on čuo za mali Travnik, ali, eto, čuo je i obećao je da će i ubuduće podržati slične akcije", priča Jasmina.

Osim Messija, humanitarnoj akciji pridružilo se više od 20 sportskih zvijezda, a neki od njih su Xavi, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Damir Džumhur i Amel Tuka.

Sprinterice Blanke Vlašić na aukciji
Sprinterice Blanke Vlašić na aukciji

Jasmina kaže da je iznenađena brzinom kojom su sportaši, poput hrvatske atletičarke Blanke Vlašić, odgovarali na njene pozive da se uključe.

"Blanka Vlašić je odmah prihvatila moj poziv. Obratila samo joj se putem Facebooka i ona je odmah istaknula da želi da sudjeluje u ovoj akciji i nakon par dana poslala je svoje sprinterice u Travnik", ističe Jasmina.

Jasmina ima samo pohvale i za bh. nogometnog reprezentativca Edina Džeku koji se, kako kaže, odaziva na sve pozive za sudjelovanje u humanitarnim akcijama, kao i Izet Hajrović, zahvaljujući kojem je uspjela kupiti poklone za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Novcem od prodaje dresova bit će nabavljena medicinska oprema koja trenutno nedostaje Domu zdravlja u Travniku.

"Neizmjerno smo zahvalni Jasmini na ovoj akciji. Ona će nam dobro doći da proširimo postojeću opremu, poput inhalatora i ortoskopa, na područne udaljene ambulante, kako pacijenti ne bi morali dolaziti u centralnu ambulantu i kako bismo najmlađima pružili što kvalitetniju zdravstvenu uslugu", kaže glavna sestra u ovoj ustanovi Dženana Dautović.

Travničanka Jasmina Fajkić humanitarnim radom se bavi već deset godina, a njen aktivizam nije spriječila ni činjenica da je i sama, nakon završetka fakulteta, pet godina bila bez posla.

"Kada se bavite humanitarnim radom, svašta vidite… Ljudi loše žive, ima mnogo bolesnih i teško je podnijeti što nekada ne možete dovoljno pomoći. Međutim, svaki put kada vidim da sam uspjela nekoga usrećiti ne postoje pare kojima se to zadovoljstvo može platiti", iskreno će Jasmina.

Humanitarna aukcija trajat će do 15. januara, a svi koji žele sudjelovati i pomoći Domu zdravlja u Travniku ponude mogu slati na mail aukcija.2015@hotmail.com.

XS
SM
MD
LG