Dostupni linkovi

Astronomi otkrili tajnu spiralnih galaksija


Ilustracija
Ilustracija
Spiralne galaksije, u koje spada i naš Mliječni put, najljepši su i najfotogeničniji "stanovnici" univerzuma. No, astronomi su do sada bili zbunjeni njihovim krakovima i nisu znali kako nastaju, odnosno nestaju.

Naučnici su napravili kompjutersku simulaciju od 100 miliona zvjezdanih čestica, da bi vidjeli kako se formiraju.

Simulaciju koja je riješila dugogodišnja pitanja o porijeklu i životnoj historiji spiralnih krakova u disk-galaksijama uradio je istraživački tim iz Centra za astrofiziku Univerziteta Wisconsin-Madison.

Oni su izradili snažnu kompjutersku simulaciju koja prati pokrete 100 miliona zvjezdanih čestica dok ih gravitacija i druge astrofizičke sile oblikuju u poznate galaktičke oblike.

Tim je bio iznenađen rezultatima jer su otkrili da krakovi traju duže nego što se mislilo.

"Prvi put smo pokazali da zvjezdani spiralni krakovi nisu prolazna karakteristika, jer mogu trajati i po nekoliko decenija. Spiralni krakovi su samoodrživi te su iznenađujuće dugo opstali", rekla je jedna od voditeljica istraživanja Elena D'Onghia.

O porijeklu i sudbini amblemskih spiralnih krakova u disk galaksijama astrofizičari su raspravljali desetljećima, ali se sve svodilo na dvije teorije.

Novi rezultati su između ove dvije teorije i pokazuju kako krakovi nastaju prvo kao rezultat utjecaja velikog molekularnog oblaka od kojeg se formiraju zvjezdane regije.

"Čak i kad oblak nestane, ostaju zvjezdani krakovi", kažu istraživači.
XS
SM
MD
LG