Dostupni linkovi

Asanž pozvao SAD da "prekine lov na veštice"


Džulijan Asanž se obraća javnosti sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, 19. avgust 2012.
Džulijan Asanž se obraća javnosti sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, 19. avgust 2012.
Osnivač Vikiliksa (Wikileaks) Džulijan Asanž se prvi put od marta obratio javnosti i sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu pozvao predsednika SAD Baraka Obamu i Ameriku da "učine pravu stvar" i da odustanu od "lova na veštice protiv Vikiliksa". Asanž se istovremeno zahvalio južnoameričkim zemljama na podršci.

"Ako vam iko ikada kaže da je besmisleno braniti vrednosti za koje se mi zalažemo, podsetite ih na noći ispred ambasade u Londonu", rekao je Asanž velikom broju novinara i pristalica koji su se okupili ispred ambasade u Londonu.

Osnivač Vikiliksa, koji je u junu pronašao utočište u ekvadorskoj ambasadi, a od ove zemlje 16. juna dobio i politički azil, rekao je da je zahvaljujući hrabrosti okupljenih i lidera Ekvadora "Sunce obasjalo drugačiji svet".

"Ovde sam danas, jer ne mogu da budem tu među vama. Posle pretnji da će policija ući u ovu zgradu, vi ste izašli i doveli sa sobom oči celog sveta. Čuo sam policiju kako po mraku ulazi na požarno stepenište, ali sam i čuo da u tom mraku ima svedoka. Nisu prekršili međunarodno pravo zahvaljujući vama, jer je zbog vas ovo gledao ceo svet", rekao je on.

Asanž, kome britanske vlasti i dalje prete hapšenjem, dobio je glasan aplauz ispred ambasade, koja je opkoljena sa svih strana - policijom, novinarskim ekipama i mnogobrojnim pristalicama Vikiliksa.
Poster podrške Asanžu ispred ambasade Ekvadora u Londonu
Poster podrške Asanžu ispred ambasade Ekvadora u Londonu

On je rekao i da će uskoro biti održan hitan sastanak južnoameričkih lidera.

"Ovog petka šefovi diplomatije Latinske Amerike okupiće se u Vašingtonu kako bi raspravljali o ovoj temi. Hvala Argentini, Boliviji, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, El Salvadoru, Hondurasu, Meksiku, Nikaragvi, Peruu, Venecueli i svima ostalima koji brane naša prava i pravo na azil. Hvala ljudima u SAD, Britaniji i Švedskoj koji se ne slažu sa svojim vladama, a hvala i pametnim glavama u tim vladama, koje se još bore za pravdu - uskoro će doći vaše vreme", rekao je Asanž.

(VIDEO: Obraćanje Džulijana Asanža, 19. avgust 2012)


Asanžov advokat, Španac Baltazar Garson, rekao je prethodno da je njegov klijent zahvalan narodu i predsedniku Ekvadora na političkom azilu, ističući da se uvek borio za pravdu.

Diplomatska borba

U međuvremenu se nastavlja diplomatska bitka između Velike Britanije, odlučne da u skladu sa međunarodnom poternicom Asanža izruči Švedskoj i Ekvadora koji je odlučan da ga zaštiti.
Pripadnici policije ispred ambasade Ekvadora u Londonu, 17. avgust 2012.
Pripadnici policije ispred ambasade Ekvadora u Londonu, 17. avgust 2012.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg ukazao je na mogućnost ulaska na teritoriju ambasade, prema zakonu donesenom 1987. godine, nakon ubistva britanske policajke hicem iz libijske ambasade.

Sa druge strane, prema Zakonu o diplomatskim i konzularnim predstavništvima, diplomatski status može se ukinuti samo pod određenim okolnostima.

"Nećemo dopustiti Asanžu da slobodno izađe iz Britanije, jer nema pravnog temelja da to učinimo. Izručenje nije povezano s radom na `Vikiliksu`, već sa švedskom međunarodnom poternicom i ne postoji nikakva pogodba sa SAD", rekao je Hejg.

Zvaničnici iz Ekvadora zabrinuti su zbog mogućnosti da Asanž iz Švedske bude prebačen u SAD, jer bi mu tamo bio "ugrožen život".

Istovremeno je i Vikiliks pozvao Švedsku, koja želi da sasluša Asanža u vezi sa optužbama za seksualni napad, da garantuje da neće izručiti njihovog osnivača Sjedinjenim Državama.

"To bi bila dobra osnova za pregovore kojima bi se našao izlaz iz ove situacije", kaže je agenciji AFP portparol Vikiliksa Kristin Hrafnson.

"Ukoliko bi švedske vlasti bez rezervi saopštile da Džulijan nikada neće biti izručen iz Švedske u SAD to bi bila dobra baza za pregovore o rešenju ovog pitanja", ističe je Hrafnson.

Britanski sud odobrio je Asanžovo izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje, što on odlučno demantuje. U junu je britanski Vrhovni sud odbacio Asanžov zahtev da ponovo razmotri njegovu žalbu i odobrio mu je dvonedeljeni “grejs period” pre nego što započne procedura izručenja. U tom periodu, tačnije 19. juna, Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i tamo zatražio politički azil, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Osnivač Vikiliksa, poreklom Australijanac, naveo je da strahuje da bi potom mogao da bude izručen SAD i da tamo odgovara za špijunažu, posle objavljivanja 250.000 američkih diplomatskih depeša na svom sajtu 2010. godine, za šta bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Britanski sud je, na saslušanju o ekstradiciji, odbacio taj argument, tvrdeći da je Stokholm obećao da će Asanž biti zaštićen od pretnji i nasilja.
XS
SM
MD
LG