Dostupni linkovi

Asada napustio ambasador Sirije u Iraku


Damask
Damask
Ambasador Sirije u Iraku Navaf al Fares prešao je na stranu opozicije i pozvao druge političare i vojne zvaničnike da pođu njegovim stopama. Izaslanik međunrodne zajednice za Siriju Kofi Anan pozvao je, istovremeno, Savjet bezbjednosti UN da zahtijevaju poštovanje prekida vatre u Siriji.

“Podnosim ostavku na mjesto ambasadora Sirije u Iraku. Takođe objavljujem povlačenje iz Baat partije i pozivam sve članove stranke da učine isto, zato što se režim transformisao u oruđe za vršenje represije nad ljudima zbog njihove želje da žive u slobodi i dostojanstveno. Objavljujem da sam od ovog trenutka na dalje na strani narodne revolucije u Siriji, i to je jedini mogući izbor u ovim teškim trenucima kroz koje Sirija prolazi“, rekao je do tog momenta sirijski ambasador u Iraku Navaf al Fares u izjavi emitovanoj na TV Al–Jazeera sa neidentifikovane lokacije.

Odluka o prebjegu na stranu opozicionih snaga objavljena je i na društvenoj mreži Facebook.

Al Fares je prvi višerangirani sirijski diplomata koji je napustio vladu predsjednika Bašara al Asada. Imenovan je za ambasadora u Iraku 2008. godine i procjenjuje se da njegov prelazak na stranu opozicije nanosi veliku štetu Asadu.

Britanski BBC, navodi da je veoma značajno to što je on prebjegao na stranu opozicije, jer je na čelu sunitskog plemena Ukajdat naseljenog na istočnoj granici Sirije sa Irakom. Ta oblast, oko grada Deir al Zora postala je utočište i podrška pobunjenicima i u proteklih nekoliko sedmica na meti je žestokog bombardovanja.

Navah al-Fares
Navah al-Fares
Tokom prošle sedmice višerangirani general Manaf Talas prebjegao je u Tursku. On je bio komandant jedinice Republikanske garde i kao mladić išao je na vojnu obuku sa Asadom. Njegov je otac dugo godina bio ministar odbrane Sirije.

U međuvremenu se nastavljaju diplomatski napori za rješenje krize. Na zatvorenom sastanku sa predstavnicima UN, izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan pozvao je Savjet bezbjednosti da pošalje poruku i sirijskoj vladi i opoziciji da mogu da očekuju "posljedice" ako odmah ne počnu sa primjenom još u aprilu dogovorenog prekida vatre.

Anan je to poručio preko video linka iz Ženeve.

Neimenovani američki diplomata na kojeg se pozivaju agencije je rekao da je međunarodni izaslanik zatražio od Savjeta bezbjednosti da insistira na sprovođenju svojih rezolucija uključujući i njegov plan od šest tačaka. U tom planu se traži da se odmah primijeni prekid vatre, da snage sirijske vlade povuku teško oružje iz naseljenih oblasti i da opozicija prekine s neprijateljstvima.

UN je poslala posmatračku misiju od 300 ljudi u Siriju na 90 dana da nadgleda prekid nasilja i prati sprovođenje Ananovog plana, ali je misija bila primorana da se povuče iz ključnih konfliktnih oblasti zbog eskalacije sukoba, i sad čekaju da Savjet bezbjednosti odluči o produžetku njihovog mandata koji ističe 20. jula.

No, informacije su različite, jedan drugi diplomata rekao je da je šef UN za mirovne operacije Erve Ladsu rekao na Savjetu bezbjednosti da treba da ostane isti broj posmatrača UN, a treći da se planira privremeno povlačenje polovine mirovnjaka.

Da su neophodne hitnije mjere priznala je i američka ambasadorka u UN, u razgovoru sa novinarima, Suzan Rajs.

Bez preuzimanja konkretnih mjera SB da bi se povećao pritisak za sprovođenje i primjenu Ananovog plana od strane sirijske vlade, nije vjerovatno da će posmatračka misija UN biti u stanju da ispuni mandat u budućnosti više nego što može sada “, poručila je Rajsova.

Prema podacima sirijske organizacije "Komiteti za lokalnu saradnju" od februara, kada je dužnost specijalnog predstavnika UN i Arapske lige preuzeo Kofi Anan, u Siriji je poginulo oko 4.000 osoba. U saopštenju ove organizacije navodi se da je u četvrtak u Siriji poginulo najmanje 19 osoba.
XS
SM
MD
LG