Dostupni linkovi

Asad osuđuje opoziciju, borbe se nastavljaju


Bašar al Asad u javnom obraćanju, 6. januar 2013.
Bašar al Asad u javnom obraćanju, 6. januar 2013.
Sirijski predsednik Bašar al Asad je u nedelju u televizijskom obraćanju građanima osudio svoje oponente nazivajući ih "neprijateljima boga i marionetama Zapada" i predložio novi mirovni plan.
On je takođe izrazio žaljenje zbog patnji naroda u građanskom ratu rekavši da se "crni oblak" bola nadvio nad svaki kutak zemlje u govoru koji je izazvao gromoglasan aplauz i povike pristalica u Damasku, prenosi BBC.

U svom govoru, koji je njegovo prvo obraćanje od juna, Asad je naglasio da su opozicioni pokret marionete koje je kreirao Zapad i da je Sirija želela da pregovara sa "gospodarom, a ne sa slugama".

Sirijski vođa je istakao i da Damask nije odbacio diplomatska rešenja, ali je insistirao da neće da pregovara sa ljudima sa "terorističkim" idejama.

"Postoje ljudi koji bi želeli da vide podelu Sirije i njeno slabljenje, ali Sirija je jača i ostaće suverena i to je ono što čini Zapad nervoznim".

Asad je naveo i da pobuna protiv njega nije revolucija.

"Ona bi zahtevala mislioce i bila bi zasnovana na ideji", rekao je i upitao: "Njoj je potrebno vođstvo - ko je vođa ove revolucije?"
U odelu i kravati, sirijski predsednik je govorio pred kolažom fotografija Sirijaca koji su ubijeni od početka sukoba u toj zemlji. U mnogim delovima Damaska prekinut je internet malo pred početak njegovog govora. Asad je govoru u takođe optužio pobunjenike da kradu žito od ljudi, lišavaju decu škole i da ukidaju struju i zalihe lekova.
Alepo, 2 januar 2013.
Alepo, 2 januar 2013.
"Patnja je preplavila sirijsku zemlju. Ne postoji mesto za radost dok bezbednost i stabičlnost odsustvuju na ulicama ove zemlje", kazao je Asad i pozvao svakog građanina da u skladu sa mogućnostima zaštiti zemlju, kao i da čekanje pomoći sa strane "samo vodi zemlju u propast".
Asad je izneo i svoj mirovni plan koji uključuje konferenciju pomirenja "sa onima koji nisu izdali Siriju", a potom formiranje nove vlade i amnestiju.
"Prva faza političkog rešenja bi zahtevala da regionalne sile prestanu da naoružavaju opoziciju i okončaju terorističke operacije i prestanu da kontrolišu granice," rekao je on.

Dodao je da će nakon toga uslediti dijalog i konferencija o nacionalnom pomirenju, i formiranje reprezentativnije vlade koja će potom nadgledati nove izbore, novi ustav i opštu amnestiju. Asad je, međutim, naglasio da njegov poziv na dijalog nije otvoren za one koje smatra ekstremistima ili rade "po nalogu stranih sila".

Velika Britanija je u nedelju odbacila kao licemeran govor sirijskog predsednika Bašara al Asada. Ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da je Asadovo obraćanje od bilo puno "praznih obećanja" i da on time "neće prevariti nikoga".
"Asadov govor je više nego licemeran. Smrt, nasilje i represija koji su zahvatili Siriju su njegovo delo. Prazna obećanja neće prevariti nikoga", napisao je na Tviter nalogu britanski zvaničnik, prenosi AFP.
Pobunjenici su u međuvremenu preuzeli kontrolu nad velikim delom teritorije na severu zemlje i formirali sveobuhvatan upravni savet, koji su priznale SAD i EU.
Opozicione snage za sada nemaju većeg uspeha u borbama u okolini velikih gradova, uključujući Damask, pošto su izložene snažnim vazdušnim udarima.
Sirijska aktivistička grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji javila je u nedelju da se vode žestoki sukobi u predgrađima Damaska.
Diplomatski napori za okončanje krize do sada nisu bili uspešni. Izaslanik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi zalaže se za plan koji je usvojen na međunarodnoj konferenciji u junu, kojim je predviđeno formiranje prelazne vlasti.

Valid Buni, portparol sirijske opozicione Nacionalne koalicije, izjavio je da je Asadov govor za cilj imao da se upropaste diplomatski napori za okončanjem građanskog rata koje predovodi Brahimi.

Prema procenama Ujedinjenih nacija od početka pobune protiv Asadovog režima u martu 2011. poginulo je preko 60.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG