Dostupni linkovi

Optužbe oko poslovanja Železare


Železara Smederevo
Železara Smederevo

„Najgore od svega je što verujem svim stranama“, ocenio je za RSE Milan Ćulibrk, ekonomski komentator i glavni urednik nedeljnika NIN, povodom međusobnih optužbi smenjenog menadžera smederevske Železare, Petera Kamaraša i menadžmenta Železare i ministra privrede Željka Sertića.

Kamaraš, koji je smenjen 25. juna, u otvorenom pismu javnosti odbacuje optužbe za loše poslovanje i nudi svoje viđenje okolnosti poslovanja Železare Smederevo, te navodi da uprava Železare na čijem je on bio čelu, „nije mogla da potpiše nijedan ugovor bez saglasnosti kontrolora oličenih u KPMG i Vladi Srbije“.

Između ostalog, izneo je optužbe za nepovoljnu kupovinu sirovina. U odgovoru koji je usledio, Kamaraša optužuju da je njegov „HPK menadžment“, dok je upravljao Železarom, imao samo jednog kupca - Kamarošovu firmu Picaro.

Milan Ćulibrk
Milan Ćulibrk

„Verujem dakle, i da je Kamaraš praktično kupovao sirovine od sebe i svojoj firmi prodavao čelik i ono što Kamaraš tvrdi da se loše rukovodilo Železarom pre toga. Tako da, nažalost, verujem da su ispravne i tačne optužbe i jedne i druge strane“, kaže Ćulibrk.

„To se može videti i po finansijskim pokazateljima Železare, jer kada se podvuče minus, ceh koji će na kraju biti ostavljen građanima Srbije da plate, biće, čini mi se, preko 400 miliona evra“, ukazuje ovaj ekonomski komentator.

Kamaraš je medijima svoje opširno pismo uputio svega nekoliko dana nakon što je kineska kompanija “Hestil” i zvanično preuzela smederevsku Železaru, koju je kupila za 46 miliona evra.

“Tržište je bilo dobro tokom prva tri meseca 2015. godine. Rezultati Železare Smederevo, međutim, pod rukovodstvom Bojana Bojkovića i Ivana Miloševića a pod kontrolom Skupštine Železare Smederevo Željka Sertića, ministra i de facto vlasnika Železare, su bili potpuna katastrofa uprkos tako povoljnoj situaciji na tržištu“, navodi se, između ostalog u pismu Petera Kamaraša.

„Gubici, uprkos dobrom finansijskom okviru s obzirom da je Vlada Srbije uložila 100 miliona dolara u fabriku u decembru, bili su ogromni i teško da se na drugi način mogu opisati nego lošim menadžmentom. Tržište rude gvožđa je opadalo, ali je gospodin Bojković kupovao rudu gvožđa od nekih dobavljača čije su cene rasle!”, napisao je Kamaraš.

Povodom ovog pisma, Ministarstvo privrede je saopštilo da navode dojučerašnjeg saradnika smatraju "zlonamernim" i "tendencioznim".

Oglasio se i jedan od prozvanih rukovodilaca, Bojan Bojković, koji je smenjenom menadžeru poručio da „treba da kaže zašto nije ispunio ugovorne obaveze“, zatim „kako je zloupotrebio Nadzorni odbor, po kojoj je ceni nabavljao sirovine u Ukrajini a zatim prodavao Železari“.

Bojković je, kako prenose mediji, upitao i „zašto je Železara bila primorana da u periodu dok je njome upravljao HPK menadžment, ima samo jednog kupca i dobavljača, Kamarošovu firmu Picaro?“.

Kamaraš je smenjen 25. juna, neposredno pred preuzimanje Železare od kineskog „Hestila“. Iz Železare je tada saopšteno da je izglasano da ugovor sa njegovim „HPK inženjering“ i „HPK Menadžment“ bude raskinut "zbog neispunjavanja i povreda ugovornih obaveza od strane druge ugovorne strane".

„Sve je bilo jasno još u septembru prošle godine kada je Železara trebalo, po dogovoru, kako je to predočeno novinarima u martu meseca, da počne da posluje pozitivno. Onog momenta kada je rečeno da je napravljen ogroman napredak, ali da Železara i dalje beleži gubitke, sve je već bilo sporno i sumnjivo“, ocenjuje Milan Ćulibrk.

„Na kraju se ispostavilo da je gubitak 145 miliona evra, što je rekordni gubitak od odlaska U.S. Steel-a. Tako da, zasita su efekti katastrofalni, ali, čini mi se da je moralo mnogo ranije da se reaguje i da Vlada nije smela da čeka da samo četiri dana pre preuzimanja od strane kineske kompanije ’Hestil’ da se zahvali Kamarašu i njegovoj kompaniji“, rekao je za RSE glavni urednik NIN-a.

Ugovor sa kompanijom „HPK menadžment“ Petera Kamaraša bio je potpisan 25. marta 2015. godine. Kamaraš je tada u Železaru doveden kao spasilac, nakon još jednog propalog tendera za kupovinu Železare. Iz srpske vlade i iz Smedereva je najavljivano da će Železara do kraja 2015. početi da posluje pozitivno, što se nije ostvarilo već je napravljen gubitak.

Rešenje ili bolje reći spas za smederevsku Železaru, praktično se traži od januara 2012. godine, kada je čeličanu, nakon gotovo deset godina rada, napustio američki U.S. Steel prodavši je vladi Srbije za simboličnih jedan dolar.

„HPK inženjering“ preuzeo je upravljanje u aprilu prošle godine, nakon poslednjeg neuspešnog tendera na koji se javio samo američki „Esmark“.

Početkom jula, Železara je dobila novog vlasnika, kinesku kompaniju „Hestil“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG