Dostupni linkovi

Optužnica protiv inspektora Centra javne bezbjednosti Banjaluka


Policajac u Banjaluci, ilustrativna fotografija
Policajac u Banjaluci, ilustrativna fotografija
Specijalno tužilaštvo RS podiglo je krajem prošle sedmice optužnicu protiv inspektora Centra javne bezbjednosti Banjaluka koji se sumnjiče za zločinačko udruživanje radi neovlaštene proizvodnje i prometa heroina i marihuane. Osim inspektora Srđana Radulovića, koji se navodi kao organizator, te inspektora Ognjena Stijaka i Marka Kovačevića, optužnicom se tereti još pet novih imena iz banjalučkog Centra.

Optužnica je podignuta i protiv šefa odsjeka za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga pri Centru javne bezbjednosti Banjaluka Gorana Mihajlice, kao i inspektora Darija Dabića, Gavrila Šinikovića, Jovana Miljkovića i Vladimira Marčete. Portparolka Specijalnog tužilaštva Dragica Tojagić objašnjava za šta se oni sumnjiče:

„Zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa Radulovićem, Stijakom i Kovačevićem, učinili krivična djela iznuđivanje iskaza, teška tjelesna povreda, lažno prijavljivanje krivičnog djela, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.“

Prema navodima optužnice, ovo zločinačko udruženje djelovalo je na području Banjaluke od kraja 2010. do oktobra 2013. godine. Dragica Tojagić:

„Isti su u namjeri eliminisanja konkurencije u prodaji opojnih droga među prodavcima opojnih droga pronalazili lica koja će za njih prodavati opojne droge, a lica koja nisu pristala da na takav način sarađuju s njima su fizički i psihički zlostavljali, od istih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, falsifikovali službene isprave prilikom vršenja pretresa, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi pripadnicima zločinačkog udruženja, koristivši pritom sva raspoloživa ovlašćenja koja su im kao policijskim službenicima data, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova RS - službena vozila, telefone, oružje, opremu, sredstva sile.“

A upravo o Stijakovoj i Radulovićevoj upotrebi sile u iznuđivanju priznanja, Radio Slobodna Evropa izvještavao je još u septembru prošle godine, otvorivši priču o neprofesionalnom i nelegalnom ponašanju inspektora banjalučkog Centra. Iz policije su tada uvjeravali da su se svi prijavljeni slučajevi procesuirali. Direktor policije RS Gojko Vasić danas kaže da je Specijalno tužilaštvo uradilo dobar posao:

„Istragu je provelo na način da utvrdi objektivnu odgovornost ljudi koji nisu policijski posao obavljali u skladu sa procedurama i profesionalno, a na stranu to što su pojedini to grubo zloupotrebljavali.“

U optužnici protiv osam inspektora navodi se da je prodato osam kilograma heroina i pet kilograma drugih opojnih droga, a iznos od oko 120.000 maraka dobijenih prodajom, članovi udruženog zločinačkog poduhvata dijelili su između sebe. Banjalučki inspektori Slavko Đurić, Ognjen Stijak, Srđan Radulović i Marko Kovačević uhapšeni su u oktobru prošle godine u akciji MUP-a RS, a u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom.
XS
SM
MD
LG