Dostupni linkovi

Otkup stanova po enormnim cijenama


Vukovar
Vukovar

Građani Vukovara, neovisno o njihovoj nacionalnosti, prošlih su dana pravdu potražili na ulici prosvjedujući zbog visoke cijene stanova koji su im ponuđeni na otkup, a na koja su ranije imali stanarsko pravo. Ta cijena po metru četvornom iznosi 350 eura.

U gradskoj upravi kažu da će se o zahtjevima građana očitovati sljedećeg tjedna, a Vukovarci najavljuju nove prosvjede ne bude li smanjena otkupna cijena tamošnjih stanova.

Dara Majer jedna je od onih u Vukovaru kojoj pripada pravo na otkup stana jer je njen suprug, bivši radnik Hrvatskih šuma, dobio stanarsko pravo na nekadašnji društveni stan. Sada je taj stan, u kojeg je obitelj Majer u međuvremenu uložila oko 100.000 kuna, kako bi ga nakon ratnih šteta osposobila za stanovanje, prenesen u stambeni fond grada Vukovara. Za otkup trebali bi platiti 350 eura po četvornom metru, odnosno upola manje ako plate odjednom u gotovini. Ponudu za otkup još nisu dobili, ali ne znaju ni hoće li im biti priznata ulaganja u stan, kaže Dara Majer:

"Mislim da je u krajnjoj liniji sramotno da tolike godine ne možemo doći do ustavnog prava koji je cijela Hrvatska iskoristila. Zbog čega smo mi kažnjeni od 1991. godine? Učinjena je nepravda prema nama. Toga nema nigdje u cijelom svijetu. Ispaštamo od 1991. godine. Bježali smo spašavajući glave sa najlonskim vrećicama, nemam ni jednu sliku djece dok su bila mala. Sada ne mogu otkupiti već 10 godina taj glupi stan, dok su drugi vile gradili, dok su se osiguravali za svoju starost. Ja nemam ni krov nad glavom, kao puž bez kućice."

Miroslav Roksandić, predsjednik Udruge stanara Grada Vukovara, koja okuplja građane Vukovara i podržava ih u nastojanjima da na pravedan način otkupe stanove u kojima žive, kaže kako cijena jest visoka, no nipošto nije jedini problem s kojim se građani suočavaju u otkupu:

"Cijena koja je postavljena kao limitirana gornja granica je 700 eura. Na prostoru od posebne državne skrbi ukida se 50 posto, a od toga još 50 posto ako se stan plati u gotovini, a ako ne, onda je cijena 350 eura po kvadratu, što je izuzetno visoka cijena. Najgora je klauzula koja traži 10 godina neotuđenja. Ona stavlja u nepovoljan položaj tražitelje stambenih kredita od banaka pošto, ako uzmete hipoteku, praktično 10 godina niste vlasnik tog stana."

U gradskoj upravi, koju stanari okrivljuju za socijalnu neosjetljivost, kažu pak kako otkup stanova teče u skladu s uredbom Vlade Republike Hrvatske na koju oni ne mogu utjecati. Kažu kako su saslušali sve primjedbe stanara i kako će se o njima očitovati sljedećega tjedna kada se gradonačelnica, Zdenka Buljan, vrati s godišnjeg odmora. Stručni suradnik za odnose s javnošću, Tomislav Čorak:

"Uredbom Vlade Republike Hrvatske određeni su uvjeti otkupa i najma stanova u gradu Vukovaru, kao i u ostalim sredinama koje su područje posebne državne skrbi. Kao što je poznato, uredbom su određeni uvjeti otkupa i najma. Trenutačno u gradu Vukovaru se poštuje ta odluka, što znači da je u tijeku otkup i najam stanova po utvrđenim pravilima."

Vukovarci kažu da bi prihvatljiva cijena otkupa stanova bila oko 50 eura po četvornom metru jer su otprilike toliko plaćali i ostali građani Hrvatske kada su početkom devedesetih prošloga stoljeća imali pravo na otkup. Građani Vukovara su zbog rata i kasnijeg razdoblja okupacije tog dijela Hrvatske bili lišeni takvih pogodnosti, pa se sada – s cijenom od 175 eura po metru četvornom u otkupu za gotovinu - osjećaju još jednom kažnjeni.

XS
SM
MD
LG