Dostupni linkovi

Sve veća zabrinutost zbog visokih temperatura na Arktiku


Polarni medvjed, Arktik
Polarni medvjed, Arktik

Piše: Independent

Naučnici navode da čudni događaji na Arktiku ukazuju da se nešto veoma zabrinjavajuće dešava s morskim ledom. Sjeverni pol prolazi kroz veoma neočekivane visoke temeperature vode, koje sprječavaju uobičajeno formiranje leda, a koje bi mogle da budu znak da globalno zagrijavanje ima mnogo veće zabrinjavajuće efekte nego što se ranije mislilo.

Prethodnih godina sunce je zalazilo sredinom oktobra, što je uticalo na pojavu leda usljed zamrzavanja vode. Međutim, ove godine led se zapravo topi, jer intenzivna toplota zaustavlja pojavu uobičajenih procesa. Naučnici kažu da ovakve temperature nikada do sada nisu zabilježene.

Temperature su čak za 20 stepeni Celzijusa više nego ranije. Neobično topljenje i nedostatak zamrzavanja ne mora nužno da znači da su naučnici potcijenili obim klimatskih promjena. Zabrinutost zbog polova planete je zapravo briga o dva efekta.

Na Arktiku se oporavak morskog leda dešava obično u ovo vrijeme, što se sada ne dešava, dok na Antarktiku nivo leda trenutno opada mnogo brže nego što se obično očekuje.

Na Antarktiku obično nestane morski led tokom ovog perioda, međutim ove godine se topi mngo brže nego inače. Vjeruje se da je to djelimično uzrok klimatskih promjena, ali i posljedica efekata El Ninja, piše Independent.

XS
SM
MD
LG