Dostupni linkovi

Arkanovci u Hrvatskoj: Od Vukovara do pljačke nafte


Pripadnici Arkanovih "tigrova" u Hrvatskoj, 1995.
Pripadnici Arkanovih "tigrova" u Hrvatskoj, 1995.

Željko Ražnatović Arkan i njegove paravojne postrojbe Srpska dobrovoljačka garda i Škorpioni imali su značajnu ulogu u ratu u Hrvatskoj. Iako haška optužnica protiv Ražnatovića obustavljena nakon njegovog ubojstva ne spominje zločine u Hrvatskoj, svjedoci na suđenjima za ratne zločine često su spominjali njegovo ime i imena pripadnika njegove "garde".

Arkan i njegova Srpska dobrovoljačka garda, a kasnije Škorpioni ostavili su svoj trag u ratu u Hrvatskoj, od sudjelovanja u borbama i vjerojatnih zločina u istočnoj Slavoniji početkom devedesetih do pljačke nafte i slavonske hrastovine čime se, po nekim svjedočenjima, financiralo ne samo Arkanove aktivnosti, nego i aktivnosti srpske Službe državne bezbednosti.

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan

Istraživačica i monitor suđenja za ratne zločine, Veselinka Kastratović, iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava pratila je suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i Srbiji, a sudjelovala je i u Documentinom projektu popisa ljudskih gubitaka, i za naš radio rekonstruirala je bar dio priče o Arkanu i njegovim ljudima u Hrvatskoj.

"Znam da su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde sigurno bili prisutni u Vukovaru u vrijeme najvećih zločina. Prema iskazima svjedoka koje sam slušala na sudu, pripadnici Arkanove jedinice bili su u Erdutu, gdje je bio i njihov centar za obuku. Osim toga, kada sam popisivala ljudske gubitke na području bivše općine Vukovar, kojoj je tada pripadalo i prigradsko naselje Klisa kod Osijeka, za pet ubijenih civila iz tog mjesta su mi njihovi srodnici rekli da imaju saznanja, odnosno da su čuli da su odvedeni u Erdut, gdje su bili 'Arkanovci'. Posmrtni ostaci tih ljudi su nađeni u masovnoj grobnici u Ćelijama", kaže Veselinka Kastratović.

Arkana i njegove spominjalo se i na beogradskom suđenju za egzekuciju 200 hrvatskih ranjenika, ratnih zarobljenika i civila na Ovčari nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine.

Veselinka Kastratović
Veselinka Kastratović

"Znam iz iskaza svjedoka da je i sam Arkan bio prisutan na sjednici takozvane 'Vlade' samoproglašene 'Autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem' koja je održana u vukovarskom 'Veleprometu' 19.11. 1991. godine. Na toj sjednici je donesena odluka o tome što će biti sa bolesnicima i zarobljenicima iz vukovarske bolnice, koji su potom ubijeni na Ovčari", ističe Kastratović.

Svjedoci spominju pripadnike Arkanove "garde" i u vezi sa ubojstvom 11 hrvatskih civila i pričuvnih policajaca u slavonskom selu Antin i 24 ubijena civila u selu Tenja.

"U nekim istragama koje su rađene za Antin također se spominju pripadnici Srpske dobrovoljačke garde. Znam da su držali zatvor u Tenji, a na suđenju za ratne zločine u tenji koje sam pratila ovdje u Osijeku, također, se spominju pripadnici Srpske dobrovoljačke garde i konkretno Arkan za zločine nad civilima u Tenji, koji su se zbili negdje u sedmom mjesecu 1991. godine", navodi Kastratović.

Posebna je priča vezana za Arkana i pljačku nafte sa naftnog polja Đelekovci u Slavoniji pod samoproglašenom "Krajinom" za čije čuvanje je formirao i posebnu elitnu postrojbu "Škorpione".

Škorpioni, arhivska fotografija
Škorpioni, arhivska fotografija

Pljačka nafte je trajala više od četiri godine, a prestala je nakon što su se kolovoza 1996. pripadnici jordanskog bataljuna UNTAES-a oružano sukobili sa "Škorpionima", koji su potom pobjegli u Srbiju.

"Škorpioni" su od 1994. ratovali i u Bosni i Hercegovini, a sudjelovali su i u masovnom egzekucijama Bošnjaka nakon pada UN-ove zaštićene zone u Srebrenici.

Haška optužnica protiv Arkana, obustavljena nakon njegovog ubojstva, ne spominje zločine u Hrvatskoj.

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kažu kako ne vode evidencije po paravojnim ili vojnim postrojbama, već po imenima osumnjičenika, pa nam za sada nisu mogli biti od pomoći.

XS
SM
MD
LG