Dostupni linkovi

Konsultacije o Vladi Srbije: Ministri se menjaju, problemi ostaju


Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić na konsultacijama o vladi (maj 2016)
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić na konsultacijama o vladi (maj 2016)

Susretom sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je u četvrtak seriju konsultacija povodom formiranja nove Vlade. Vučić je obavestio je Nikolića da ima većinu za formiranje vlade i izložio plan o 10 osnovnih tačaka u kojima je potrebno postići ozbiljan napredak.

Vučić nije govorio o sastavu vlade, odnosno kadrovskim rešenjima, ističući da je ključan program i cilj nove vlade.

Postizborna kombinatorika uveliko je uzela maha, pa se prethodnih sedmica spekulisalo ko će iz aktuelne tehničke vlade ostati u sledećoj, a kome će Vučić pokazati vrata.

Dok mediji već danima pokušavaju da dobiju odgovor na ova pitanja, stiče se utisak da vlast svakodnevnim licitiranjem drži javnost pod tenzijom.

Ako je suditi po odgovorima koje smo dobili na jednoj beogradskoj pijaci, prodavci na tezgama nisu baš zainteresovani za to ko će činiti novu Vladu.

"Ne pratim. Zato što ne možemo ništa da promenimo. A, i zadovoljni smo sa Vučićem", rekla nam je 45-godišnja Slađana, dok nekoliko tezgi dalje njen kolega Aleksandar Matejić (30) dodaje:

"Ne zanima me, brate. Došli su opet najgori na vlast. Šta ima da pratim kad je to sve lopov do lopova. Kradu na sve strane."

Istovremeno, otkako su završeni izbori, mediji licitiraju imenima koja bi mogla činiti novu vladu.

Nakon što su 5. maja objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, počeo je da teče zakonski rok od mesec dana za formiranje skupštinskog saziva. Kada se to dogodi, budući mandatar imaće tri meseca da sastavi vladu.

Najavljujući promene u budućem sastavu, tehnički premijer Aleksandar Vučić nedavno je rekao da će u fotelje sesti „najmanje šest novih ministara“, te da bi u novom mandatu moglo biti jedno ministarstvo manje. O tome koje će stranke činiti vladu govori podjednako šturo.

"Do sada je jedino sigurno da ćemo biti sa Savezom vojvođanskih Mađara. Sve ostalo ćemo da vidimo", rekao je Vučić medijima.

Pitanje vredno kofera punog novca je hoće li Socijalistička partija Srbije – koja je vladala kako sa Tadićevim demokratama, tako i sa Vučićevim naprednjacima – ostati deo vladajuće većine?

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Podsjetimo, pojedini funkcioneri SPS-a su tokom ovog mandata u više navrata napadali koalicione partnere iz redova naprednjaka, do mere da je lider socijalista Ivica Dačić morao da vadi kestenje iz vatre.

Danas prvi čovek SPS-a i tehnički šef diplomatije kaže da ima redovne kontakte sa Vučićem, ali da se oni tiču vođenja sadašnje vlade, dok o daljoj saradnji do sada nije bilo reči.

"Kao što znate, ova vlada mora da fukcioniše do izbora nove, tako da mi radimo normalno svoj posao, a kada je reč o novoj vladi na premijeru je da čitav taj proces vodi", navodi Dačić.

Povratak u pretpolitičko doba

Među onima za koje deo javnosti spekuliše da bi se mogao pridružiti Vučićevoj vladi je i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića. Predsednik LDP-a, koji je u predizbornoj kampanji govorio da neće ući u vlast sa naprednjacima, ovako danas odgovara na to pitanje:

"Ja ne bih želeo da dobijemo vladu koja će biti lošija od prethodne, želeo bih vladu koja će da bude bolja, a taj potencijal ne vidim u krugu stranaka koje je Vučić okupio na svojoj koalicionoj listi. Ovo je poslednji trenutak za tu vrstu dogovora, a kada o tom dogovoru govorim, najmanje mislim na sebe i na stranku koju predstavljam."

Stvaranje napetosti oko toga ko će ući u vladu nisu novost, smatraju pojedini analitičari. Urednica u nedeljniku NIN Vesna Mališić podseća da smo sličnom kreiranju tenzije prisustvovali i 2014. godine.

"Čini mi se da se to radi da bi se stvorila potpuna nesigurnost kod svih ljudi u politici i da se ostavi utisak da svi zavise samo od jednog čoveka. To je jako loše za političku atmosferu i mislim da to loše govori o demokratskm kapacitetu ove vlasti", objašnjava naša sagovornica, te dodaje:

"To govori da se vraćamo u pretpolitičko doba kada nisu bile važne institucije, nego pojedinci na vlasti."

Koga god da izabere u svoj novi tim, premijer je ubeđen da zemlju čeka svetla budućnost.

"Prave i dobre godine su pred Srbijom i ja bih to nazvao onako kako sam to čuo u razgovoru sa Viktorom Orbanom i Robertom Ficom, neka vrsta 'zlatnih godina' za Srbiju. One su tek pred Srbijom", rekao je Vučić.

No, Aleksandar i Slađana, naši sagovornici s početka teksta, ne veruju da će nova vlada doneti ikakve promene u njihov život.

"Cene su sve više. Oni nas oporezuju, mi dižemo cene, mušterija nema. Propadamo, svi redom propadamo. Dok su svi ovi na vlasti – Vučić, Tadić i svi oni – ništa neće biti bolje", kaže Aleksandar Matejić.

"To jedino može da utiče na to da država ide napred, a što se tiče nas, mi moramo da radimo, pa moramo", zaključuje Slađana.

XS
SM
MD
LG