Dostupni linkovi

Antiraketni štit SAD u Poljskoj, Rusija najavljuje kontramere


U Poljskoj je u petak počela izgradnja američkog antiraketnog štita čiji je cilj, kako ističe Bela kuća, zaštita od napada pre svega sa Bliskog istoka i da nije uperen protiv Rusije. Međutim, zvanična Moskva smatra da Iran nije pretnja po članice NATO i da će uzvratiti jačanjem svojih odbrambenih kapaciteta.

Poljski i američki zvaničnici su proglasili u petak početak gradnje antiraketnog štita u selu Redžikovo u blizini Baltičkog mora na severu zemlje, nakon što je u četvrtak postavljen sličan sistem u Rumuniji.

Radovi u Poljskoj biće okočani krajem 2018. godine. Ovo postrojenje se nalazi na 250 kilometara od ruske enklave Kalinjingrad i na njemu će biti postavljene rakete SM-3 kao i sistem za protivazdušnu odbranu.

Instalacija u Poljskoj je poslednji deo evropskog raketnog sistema, čiji je deo i radar u Turskoj, zatim četiri američka razarača u Španiji, a kojim će od jula upravljati NATO iz američke vazdušne baze u Nemačkoj.

Sistemi u Poljskoj i Rumuniji – “aegis ashore” nalik sistemima koji su u upotrebi u američkoj mornarici - moći će da presretnu balističke rakete iznad atmosfere.

Aegis ashore u Rumuniji
Aegis ashore u Rumuniji

Vašington je saopštio da su cilj postrojenja u Rumuniji i Poljskoj, koji košta 800 miliona dolara, da zaštiti članice Alijanse od raketa kratkog i srednjeg dometa, pre svega sa Bliskog istoka, odnosno Irana.

Međutim, Kremlj se odlučno protivi izgradnji ovog štita naglašavajući da je njegov pravi cilj da podrije kapacitete Rusije za odvraćanje od nuklearnog napada, kao i da uzdrma regionalnu stratešku ravnotežu.

Pentagon: Naša PRO ne može da zaustavi ruske projektile

Pentagon tvrdi da američki sistem protivraketne odbrane (PRO), koji razmešta u Evropi, nije predviđen za presretanje ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Kako navodi Pentagon, glavni cilj razmeštanja PRO jeste suprotstavljanje raketnoj pretnji koja dolazi iz Irana.

"Sve dok Iran bude razvijao i razmeštao balističke rakete, SAD će sa saveznicima i partnerima nastojati da se zaštiti", navodi se u saopštenju.

"Saradnja sa Rusijom je važna za regionalnu stabilnost i globalnu sigurnost. Mi uveravamo Rusiju da naša PRO u Evropi ne može presretati njihove interkontinentalne rakete", dodaje Ministarstvo odbrane SAD.

I generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg izjavio je u četvrtak da američki raketni štiti koji je postavljen u Rumuniji nije uperen protiv Rusije i da ni na koji način ne slabi njenu nuklearnu odbranu.

"Presretača ima premalo, nalaze se previše južno ili previše blizu Rusiji da bi mogli da presretnu ruske interkontinentalne balističke rakete", rekao je Stoltenberg na svečanosti kojoj su prisustvovali i američki i rumunski zvaničnici.

Stoltenberg je dodao da je Moskva jednostrano prekinula pregovore o raketnoj odbrani 2013. godine, ali da će NATO nastaviti da uključuje Moskvu u dijalog tamo gde je to moguće.

"U vreme tenzija, još je važnije držati kanale komunikacija otvorenim", kazao je Stoltenberg.

Baza koju je nekada izgradio Sovjetski Savez kod sela Deveselu, na jugozapadu Rumunije, nalazi se oko 180 kilometara od Bukurešta.

Kremlj: Pravi cilj je Rusija, a ne Iran

Rusija preduzima zaštitne mere protiv američkog protivraketnog sistema odbrane u Evropi, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov i dodao da je pitanje protiv koga je uperen raketni štit i dalje aktuelno.

Komentarišući protivraketni štit postavljen u Rumuniji, Peskov je rekao da "pitanje nije da li će mere biti preduzete ili ne", nego da se "mere preduzimaju kako bi se bezbednost Rusije održala na neophodnom nivou."

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

"Od samog početka smo govorili da, prema mišljenju naših stručnjaka, razmeštanje protivraketne odbrane predstavlja pretnju Rusiji", rekao je portparol Vladimira Putina.

Peskov je podsetio da je Putin "više puta postavljao pitanje protiv koga sistem radi i protiv koga će raditi u budućnosti".

"U početku su postojala dugačka objašnjenja o potencijalnoj raketnoj pretnji iz Irana. Sada znamo da se situacija u vezi s Iranom drastično promenila. Ali pitanja koja je Moskva više puta postavljala, uključujući ona predsednika Putina, zadržala su svoju relevantnost", rekao je Peskov.

Dodao je da postavljanje raketnog štita u Rumuniji nije ništa novo i da su sve agencije koje su odgovorne za državnu odbranu i bezbednost upoznate s tim planovima.

Rusko Ministarstvo odbrane je više puta isticalo da Rusija razmeštanje sistema za lansiranje raketa MK-41 u Rumuniji smatra kršenjem sporazuma SAD i Rusije o eliminaciji raketa srednjeg i dugog dometa, potpisanog 1987. godine. Ti sistemi mogu da lansiraju i rakete presretače i krstareće rakete "tomahavk".

XS
SM
MD
LG