Dostupni linkovi

Antifašistička borba protiv nepravde i zla


Zastava Hrvatske
Zastava Hrvatske

Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Vlade i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u subotu održana je u Zagrebu svečana akademija na 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović upozorio je da u Hrvatskoj i u Europi ponovno jačaju snage ksenofobije, neprijateljstva i netrpeljivosti i poručio da to neće proći, zaključivši govor riječima "no pasaran!".

Milanović je podsjetio da je jučer istim povodom bio u Istri, koja danas ne bi bila dio Hrvatske - da nije bilo hrvatskih partizana.

"Kome krivo, kome pravo. To je činjenica i istina, a onaj tko to ne razumije, ne razumije Hrvatsku", rekao je premijer.

Od 300.000 hrvatskih građana koji su sudjelovali u antifašističku borbu u nju su krenuli iz osjećaja za pravdu i nisu znali što je komunistička partija niti tko je na čelu tog pokreta.

"To je bila borba dobra i pravde protiv nepravde i zla. Jedino tako se može objasniti taj masovni pokret koji je išao samo za ljudskim vrijednostima. Na drugoj strani se jednostavno nije smjelo biti", naglasio je Milanović.

Milanović je kazao i da danas živimo u državi koja je nastala u teškom ratu u kojem nam je prijetilo porobljenje i da ljudi koji su dali svoje živote i zdravlje zaslužuju najdublje poštovanje.

"Oni koji ne razumiju hrvatsku povijest i ne shvaćaju koja je bila uloga Josipa Broza Tita prije 70 godina i koja je bila uloga hrvatskog ratnog predsjednika Franje Tuđmana desetljećima kasnije ne razumiju u kakvim se teškim situacijama, prijeporima i zavrzlamama nalaze državnici u tako teškim vremenima. Te ljude treba razumjeti, to su naši lideri i takvi su kakvi su - kom krivo kom pravo, bolje od njih nemamo i s njima moramo živjeti. To je hrvatska povijest", kazao je premijer.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Naglasio je i da u spominjanjima zločina koji su se dogodili nakon pobjede partizana god. 1945 valja jasno razlikovati "žal i nostalgiju za propalom državom koja je ukrala hrvatsko ime, i žal za žrtvama koje su stradale, što se nije smjelo dogoditi."

I predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko upozorio je kako svatko, tko danas pokušava negirati značaj hrvatskog antifašističkog pokreta, radi na štetu današnje hrvatske demokratske države.

"Svaki pokušaj negiranja vrijednosti antifašizma znači i negiranje europskih vrijednosti bez kojih Hrvatska ne bi bila ono što jest - moderna, europska i demokratska država", kazao je Leko.

Na svečanoj akademiji, održanoj u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Vlade i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABRH), govorio je i predsjednik SAB RH Franjo Habulin. On je upozorio kako i danas, 70 godina od pobjede nad fašizmom, u Hrvatskoj ima onih koji samo vjeru, naciju i obitelj ističu kao jedine vrijednosti, a da pojedinci i grupacije brane zločince i njihove zločine.

"Da nije bilo narodnooslobodilačke i antifašističke borbe, sudbina Hrvata i drugih naroda bila bi drugačija. Antifašizam nije komunistički i stranački, već je uvjerenje koje ne poznaje stranke ni granice", poručio je Habulin.

Uz premijera i predsjednika Hrvatskog sabora na akademiji je bio niz ministara, bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik SAB RH Stjepan Mesić, saborski zastupnici, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, generali i admirali Oružanih snaga RH, preživjeli borci NOB-a, predstavnici HAZU-a, vjerskih zajednica ie diplomatskog zbora u RH.

Zbog toga što je makla Titovu bistu iz predvorja svoje rezidencije, SAB RH otklonio je pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović nad ovom manifestacijom. Ona danas nije sudjelovala na svečanoj akademiji.

XS
SM
MD
LG