Dostupni linkovi

Anne Richard: Srebrenici treba bolje sutra


Anne Richard u Sarajevu
Anne Richard u Sarajevu
Lekcije sa Balkana mogu doprinijeti tome da se spriječe zločini, te poboljša sposobnost davanja humanitarne pomoći i međunarodne zaštite, rekla je pomoćnica državnog sekretara SAD-a za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard u srijedu u Sarajevu, govororeći o temi "Pristup humanitarnoj pomoći u konfliktu", u organizaciji Ureda UN-a i Ambasade SAD u BiH.

Obraćajući se visokim državnim i entitetskim zvaničniciima, te predstavnicima međunarodnih i domaćih organizacija civilnog društva u BiH koje se bave pitanjima u vezi sa raseljenim osobama i procesom povratka, Richard je poručila:

„Sutra ćemo u Memorijalnom centru u Potočarima odati počast za više od osam hiljada žrtava ubijenih u sreberničkom genocidu, njihovim porodicama i onima koji su preživjeli prije 18 godina. Ali to je, takođe, vrijeme da pogledamo unaprijed - čak i kad stojimo sa žrtvama i njihovim porodicama i sjećamo se onoga što se dogodilo u Srebrenici moramo gledati u budućnost“, rekla je Richard.

Anne Richard je govorila o tome kako lekcije sa Balkana mogu animirati rad danas, kako bolje uočiti znakove upozorenja, spriječiti zločine, te poboljšati sposobnost davanja humanitarne pomoći i međunarodne zaštite. Ona je navela da je prošle godine na godišnjicu srebreničkog genocida predsjednik Barack Obama prepoznao ovaj izazov i poručio:

„Ime Srebrenice biće zauvijek vezano za jedan od najmračnijih događaja u 20. stoljeću. Znamo da budućnost Srebrenice i BiH neće biti ometana njihovom nedavnom bolnom prošlošću, i izražavamo naše trajno opredjeljenje da podržimo njihove težnje za bolje sutra."

Anne Richard u Sarajevu
Anne Richard u Sarajevu
Da bi pomogla da se ostvari to bolje sutra, o kojem je govorio predsjednik Obama, Vlada SAD-a nastaviće davati podršku nastojanjima vlasti BiH da u potpunosti provedu Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporarazuma, naročito da osiguraju pravo svih građana BiH da se vrate u svoje predratne domove, kaže Anne Richard:

„Stanovnici Srebrenice, kao i stanovnici Sarajeva, Goražda, Žepe i drugih bh. gradova bili su, ustvari, taoci jedne strane. Manipulisalo se njihovim pravom da napuste grad, ili da dobiju pomoć radi ratnih ciljeva srpskih snaga. Odluka da se zauzme Srebrenica, da se protjeraju žene i djeca, te da se pobiju muškarci predstavlja genocid koji je počinila oružana sila. To je svijetu pokazalo izazove koji se pojave pred humanitarnim agencijama i međurnarodnim mirovnim misijima kada se suoče sa snagama koje planiraju genocid“, navela je američka zvaničnica.

Anne Richard je tim povodom pomenula i njenu nedavnu posjetu Centru za liječenje žrtava torture u državi Minesota:

„Pitala sam doktoricu odakle su njeni pacijenti. Očekivala sam da će reći da su iz Konga ili Iraka. Ona je kazala samo jednu riječ: Srebrenica. Nakon toliko godina Bosanci koji su preživjeli Srebrenicu i dalje pate zbog ozbiljnih trauma uzrokovanih onim što su preživjeli. Kao što je rekao generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon, mi morao učiti iz lekcija Srebrenice. Među najvažnijim lekcijama jeste ona da međunarodna zajednica nije uspjela pružiti zaštitu mnogim ljudima koji su ubjeni kada su trebali našu podršku", navela je Richard.

Drugi razlog zbog kojih Anne Richard boravi na Balkanu ovog mjeseca jesu sastanci regionalnog smještajnog programa, tzv. hausing programa.

„Taj program predstavlja nastojanja da se obezbijedi trajni smještaj za 74.000 izbjeglica i raseljenih lica u Hrvatskoj, Srbiji i ovdje u BiH. Međutim, taj proces mora biti puno više od pukog fizičkog smještaja u kuće. On mora značiti viši nivo sigurnosti, borbu protiv diskriminacije, te obnovu infrastrukure, što opet znači davanje šansi povratnicima da se zaposle, obrazuju, imaju pristup zdravstvenoj zaštiti. No ono što rade SAD treba biti podrška onomo što rade ovdašnje vlade. Još je puno posla pred vlastima BiH, i u Federaciji i u Republici Srpskoj, da bi se ispunile obaveze iz Aneksa 7“, kazala je pomoćnica državnog sekretara SAD za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard.
XS
SM
MD
LG