Dostupni linkovi

Analitičari: Reciklaža ranijih izbora, uz vraćanje B-H-S trojstva


Još jedni, osmi po redu, Opći izbori u BiH su završeni. Glasačko pravo iskoristilo je nešto malo više od polovine bh građana. Rezultati kazuju kako će novu vlast činiti već dobro poznata lica, koja su i bila u vlasti. Prema mišljenju analitičara rezultati su očekivani, te neće donijeti neophodne promjene u bh. društvu, ali će demokratiju u ovoj državi učiniti zanimljivom.

“Izbori u BiH su demokratski postupak u kojem 3.5 miliona ljudi u konstantnoj želji za promjenama, bira između stotinjak političkih subjekata i njihovih ideja, te u 95 posto slučajeva izaberu iste” - ovo je samo jedan od komentara bh građana na društvenim mrežama.

Rezultatima nisu iznenađeni ni građani Sarajeva.

Građani o izbornim rezultatima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

Izborni rezultati su opet na vlasti ostavili one koji BiH već dvije decenije drže na korak ili dva do propasti, ocjena je političkog analitičara Esada Bajtala. Sve što su u proteklom period uradili smjestilo je BiH među 13 najjadnijih država svijeta. Bajtal kaže kako do promjena koje su neophodne bh. društvu nije i neće doći.

„B-H-S trojstvo ponovo je na vrhu države. Kako očekivati od onih koji su sve ovo napravili da sad, odjedanput, poslije izbora, promijene svoj način vladanja? Oni to ne umiju, oni to ne znaju, ili, naprosto, možemo sumnjati u to da li oni uopšte i hoće da vode zemlju na neki drugi način. Zašto bi oni nešto mijenjali? Oni nemaju interesa za to. Zapravo, njihov jedini interes je održanje status quo-a”, navodi Bajtal u razgovoru za RSE.

Skoro dvadeset godina od kraja rata, najveću podršku birača opet su dobile političke stranke sa nacionalnim predznacima. Tome je doprinjela i rasparčanost političkih stranaka, te skoro da i nije bilo potpuno nove političke opcije. Stoga izborni rezultati nisu neočekivani, ali oni prema mišljenju Esada Bajtala ne znače korak nazad.

„To je samo potvrđivanje stanja kakvo poznajemo posljednje dvije decenije, od devedesetih godina. Na sceni su ponovo oni koji su ovu zemlju uveli u rat, koji su ovu zemlju opljačkali poslije rata, dakle, to nije nikakvo vraćanje. To je naprosto ostajanje u mjestu, i to je ono najtragičnije”, naglašava Bajtal.

Do god je Izborni zakon i državno ustojstvo u BiH ovakvo, rezultati izbora ne mogu biti drugačiji tvrdi novinar Pejo Gašparević.

„Tako da će svi izbori koji budu rađeni po sadašnjem izbornom zakonu i po sadašnjem ustroju Bosne i Hercegovine zapravo biti samo reciklaža ranijih izbora, bez donošenja neke novosti. Mi ćemo iz ciklusa u ciklus izborni imati samo povećavanje retorike o ugroženosti, povećavanje retorike koja dovodi u pitanje Bosnu i Hercegovinu“, konstatuje Gašparević.

Za razliku od svojih prethodnika, urednik magazine Buka, Aleksandar Trifunović smatra da bi ipak moglo doći do određenih promjena.

„Jedna od rijetkih promjena nakon ovih izbora jeste to što se neće više moći formirati te neke šestorke, ti neki klanovi pobjednika, kako je to međunarodna zajednica pokušavala da vrti, organizuje, u seriji godina svog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Mislim da će to sada biti nemoguće, jer je tolika disperzija glasova na mnogo stranaka, da će to biti praktično neizvodljivo“, ocjenjuje Trifunović.

U odnosu na Federaciju BiH, gdje su većinu glasova osvojile Stranka demokratske akcije i Hrvatska deomkratska zajednica, koje su i do sada bile u vlasti, stanje u Republici Srpskoj, prema dosadašnjim rezultatima blago je izmjenjeno.

Naime, dosadašnja vladajuća stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata izgubio je u utrci za srpskog člana Predsjedništva. Pored toga, nisu dobili apsolutnu podršku građana ni na nivou entiteta. Trifunović to smatra pozitivnim korakom.

„Činjenica da neće monolitno držati sve funkcije, predsjedničku funkciju, člana Predsjedništva, premijera, ali da se barem donekle razbije taj monolitni politički garnizon, oni će svakako učiniti politiku zanimljivijom. Jer, vi ste imali jedan nezanimljiv parlament sve ove godine, u kome je SNSD neprikosnoveno svaku svoju odluku mogao da izglasa“, zaključuje Trifunović.

XS
SM
MD
LG