Dostupni linkovi

logo-print

Amfipolis, grobnica Aleksandrovog Hefastiona?


Biste Aleksanra (lijevo) i Hefestiona (desno) u Muzeju u Malibu

Grobnica na sjeveru Grčke koja je, kada je otkopana prošle godine, izazvala veliko interesovanje javnosti, možda je simbolični grob najbližeg prijatelja Aleksandra Velikog - Hefestiona, kaže arheolog Katerina Peristeri.

Peristeri, koja je vođa arheološkog tima, vjeruje da je struktura sa lukovima, ukrašena skulpturama i podom sa mozaikom „pogrebni spomenik za Hefestiona“.

Makedonski plemić odrastao je sa Aleksandrom i umro u Persiji 324. prije nove ere, godinu dana prije Aleksandara koji je zbog njegove smrti upao u duboku depresiju i naložio da se podigne više spomenika za Hefestiona širom tek osvojenog carstva.

Peristeri kaže da nema dokaza da je Hefestion zaista sahranjen u grobnici u Amfipolisu, istočno od Soluna, čije je iskopavanje uzburkalo javnost i izazvalo spekulacije da bi grobnica mogla da pripada samom Aleksandru koji je živjeo od 356-323. prije nove ere.

Drugi arheolog, koji ne učestvuje u iskopavanju, odbacio je tvrdnje Peristerijeve kao „potpuno neosnovane“.

Panajiotis Faklaris, profesor na Solunskom univerzitetu, rekao je AP da grobnica najverovatnije pripada nekom istaknutom građaninu drevnog Amfipolisa.

„Ne postoji istorijska ili naučna osnova za tvrdnje Peristerijeve. Hefestion nije imao nikakvu vezu sa Amfipolisom“, rekao je on.

Otkriće grobnice u Amfipolisu izazvalo je kontroverzu od samog starta. Drugi stručnjaci kritikovali su Peristerijevu da kopa previše brzo i daje proizvoljna objašnjenja.

U grobnici su pronađene dve mermerne skulpture sfinge i devojke, oslikani friz i ceo spomenik je, kako tvrdi Peristerijeva, „čuvao“ veliki mermerni lav koji je pronađen nekoliko kilometara dalje.

Peristeri nije ponudila nikakvo objašnjenje jedne od najčudnijih stvari pronađenih u grobnici - pet skeleta, uključujući stariju ženu i bebu.

Ona je juče rekla da fragmentarni natpisi povezuju spomenik sa Hefestionom, kao i da je u spomeniku pronađen i novčić iz vremena Aleksandra Makedonskog što potvrđje da je sagrađen između 325-300. pre nove ere.

Aleksandar je sa svojom vojskom osvojio veliko carstvo koje se prostiralo do današnjeg Pakistana. Antički pisci Hefestiona su smatrali Aleksandrovim alter egom, drugim najmoćnijim čovekom u carstvu.

Kada je Hefestion umro, Aleksandar mu je priredio sahranu dostojnu heroja, proglasio žalost u celom carstvu i kremirao ga u Vavilonu.

XS
SM
MD
LG