Dostupni linkovi

Amfilohije traži od Đukanovića obnovu Njegoševe kapele


Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije
Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije ponovo je zatražio od Vlade da se obnovi crkva Sv. Petra Cetinjskog na Lovćenu. Otišao je i korak dalje najavivši tužbu ukoliko odgovor kabineta premijera Đukanovića bude negativan.

Priča o obnavljanju kapele decenijama dijeli crnogorsku javnost gotovo istim intenzitetom kao što se dogodilo sa još jednom Amfilohijevom inicijativom - da Njegoš bude proglašen za sveca.

Mitropolit Amfilohije je u pismu premijeru Đukanoviću naveo da je pitanje Njegoševe zadužbine i zavještanja na Lovćenu ostalo otvoreno i da predstavlja jedno od sudbinskih pitanja oslobođenja Crne Gore od totalitarnog nasleđa prethodne vlasti i zacjeljenje duboke lovćenske rane, piše Dan. On je u pismu Đukanoviću poručio kako je uvjeren da će Vlada prihvatiti prijedlog Mitropolije.

“Pridodao sam u pismu i da ukoliko, u šta apsolutno ne mogu vjerovati, Vlada ne prihvati ovaj zahtjev Mitropolije da ćemo biti primorani da obnovimo sudski proces i tužbu, koji su obustavljeni u prošlom vijeku, i to kod domaćih i međunarodnih sudova”, upozorava mitropolit Amfilohije.

Prva kapela, posvećena mitropolitu i crnogorskom vladaru Svetom Petru Cetinjskom sagrađena je 1845. godine, a taj hram je u njegovu čast podigao njegov sinovac i nasljednik Petar Drugi Petrović Njegoš. Malu kapelu su tokom Prvog svjetskog rata srušili Austrijanci.

Protivnici ideje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o obnovi kapele na Lovćenu kažu da su Karađorđevići 12. sepetembra 1925. godine na istom mjestu osveštali novu, mnogo veću kapelu posvećenu Sv. Đorđu, slavi Karađorđevića koja, kako tvrde nema nikakvih dodirnih tačaka sa starom kapelom posvećenom Svetom Petru Cetinjskom.

Pravni zastupnik Crnogorske Pravoslavne crkve Željko Tomović kaže da je inicijativa Mitropolita SPC sporna zbog istorije same kapele i onoga što su tom Njegoševom zdanju učinili Karađorđevići.

“Jesu oni poštovali da kažem taj osnovni dio kapele, da je tu sahranjen Sveti Petar Cetinjski. Međutim, oni su je zbog sebe obnovili kao mauzolej Karađorđevića i posvetili svojoj privatnoj slavi, što je dovoljan dokaz da ta kapela je u stvari zloupotrijebila onu prvobitnu zbog koje je bila napravljena. Mi znamo šta su Karađorđevići radili i kakvo su zlo nanijeli Crnoj Gori. Obnavljanje te kapele koju su radili karađorđevići nameće pitanje o čemu se ovdje radi? Jasne su mi poruke velikosrpskog projekta i ulaziti uopšte u takve dijaloge, u obrazloženja nečega su ponašanja koja su ispod svake crte“.

Nekoliko dana prije nego je napisao pismo premijeru Đukanoviću i ponovo zatražio obnavljanje crkve Svetog Petra Cetinjskog Mitropolit SPC u Crnoj Gori je podnio Inicijativu da Petar II Petrović Njegoš bude proglašen za sveca a koju su jednoglasno podržali svještenici Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sociolog religije Mirko Đorđević, međutim kaže da proglašenje svetim istorijskih ličnosti koje su bile poznate kao filosofi vladari ili pjesnici što je prije svega bio i sam Njegoš nije u duhu pravoslavne crkve.

“Možete li zamisliti da Ruska pravoslavna crkva kanonizuje, proglasi za sveca Aleksandra Puškina? Naravno da ne možete. Njegoševa pesnička veličina, oreol njegov kao pesnika i mislioca nesumnjiv je i njemu po mom uverenju nikakav svetački oreol ne treba. To je novotarija , ovakva vrsta kanonizacije u pravoslavnoj crkvu, koja vekovima nije imala nikakvu službenu kanonizaciju i to je više običaj kod rimo katolika. Mislim da je ovo više politički čin pritiska nego crkveni process beatifikacije ili santifikacije”.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov kaže za TV CG da je suštinska vrijednost Njegoševog imena i mjesta u istoriji kao političara, mislioca, pjesnika i filosofa i da on pripada podjednako i vjernicima i ateistima.

“Odgovorno tvrdim da će svaka analiza reći da je nama najvažniji Njegoš kao umjetnik i literata. Da nije napisao to što je napisao sigurno ne bi imao ovaj legendardni status koji i danas ima kao političar i duhovnik”.

Željko Tomović, pravni zastupnik CPC kaže da se u priču o mogućem proglašenju Njegoša za sveca mora uključiti država, odnosno nadležno ministarstvo. Evo i zašto:

“Ako treba da štitimo vrijednosti Crne Gore, a Njegoš je jedna ogromna vrijednost Crne Gore onda tu ima prostora da se kao dio identiteta Crne Gore štiti jedna takva naša značajna ličnost. Sa tog aspekta mislim da bi nadležno ministarstvo trebalo da povede računa o tome”.
XS
SM
MD
LG