Dostupni linkovi

Amfilohije proglašen krivim zbog govora mržnje


Mitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović
Prekršajni sud u Podgorici izrekao je opomenu mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću i proglasio ga krivim za govor mržnje koji je izrekao tokom prošlogodišnjih božićnih praznika. Ovim je okončan prekršajni postupak protiv Amfilohija koji je trajao više od godinu i koji je obilježen odugovlačenjem procesa.

Odbrana mitropolita najavljuje žalbu kada presuda bude dobijena u pisanoj formi.

Sudija podgoričkog prekršajnog suda Larisa Begović konstatovala je da je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije kriv za govor mržnje i izrekla mu sudsku opomenu. Sudija Begović je kazala da se nije odlučila za zatvorsku ili novčanu kaznu, već za sudsku opomenu i izrazila uvjerenje da će se sudskom opomenom postići svrha kažnjavanja. Tom presudom je okončan postupak protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija koji je trajao duže od godinu i po dana i obilježen je konstantnim odlaganjem ročišta i zahtjevima odbrane za izuzećem tužioca i sudija. Samom izricanju presude nije prisustvovao

Amfilohijev branilac podgorički advokat Vojislav Đurišić koji je napustio sudnicu nakon što je ponovio zahtjev za izuzećem sudije. Advokat Đurišić je bio zatečen kada su mu novinari saopštili da je donijeta presuda po kojoj je njegov branjenik osuđen i izrečena mu opomena prekršajnog suda.

„To tek sada od vas ja čujem... To je moguće učinjeno sada u nastavku suđenja, poslije mog napuštanja sudnice. O tome mogu da govorim tek kada to vidim napisano. Nije popularno govoriti o nečemu dok to ne pročitate“.

Advokat Đurišić je napravio paralelu sa dva slučaja kada su vjernici Srpske pravoslavne crkve bili ugroženi, a da sudski i prekšajni organi nisu reagovali zbog čega je ocjenio da u sudstvu postoje dvostruki aršini

„Koliko znam nije protiv bilo koga pokrenut krivični ili prekršajni postupak za takve ispade”, kazao je.

Vojislav Đurišić
Vojislav Đurišić
Na pitanje da li je to opravdanje za kletve koje je izgovorio Amfilohije, Đurišić odgovara: „Nemojte, molim vas. Ja o kletvama ne mogu da govorim u ovom momentu. To je nešto o čemu sam mogao da govorim da je suđenje održano onako kako je trebalo da se održi i da sam imao prilikom da o tome govorim onako kako treba, kroz odbranu u završnoj riječi”.

Amfilohiju Radoviću je suđeno zbog toga što je od Badnje večeri, 6. januara, do 18. januara prošle godine upućivao kletve i vrijeđao nacionalna osjećanja građana, tokom božićnje besjede u kojoj je komentarisao namjeru vlasti da uklone limenu crkvu nelegalno postavljenu na planini Rumija kod Bara. Tom prilikom Amfilohije je rekao:

Ko sruši taj hram, Bog ga srušio. I njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio“.

Amfilohije je po procjeni tužilaštva riječi mržnje izgovorio i kada je komentarisao crnogorski jezik. On je tih dana koristio izraze kao što su pasja i lažna vjera koja želi da sruši crkvu na Rumiji, najavljivao mogućnost rušenja džamija i vjerskog sukoba u Crnoj Gori. U svojoj pisanoj odbrani Amfilohije je svoje riječi i kletve pravdao, kako je rekao, sastavnim dijelom proročkog jezika i jezika crkve.

Komentarišući presudu kojom je mitropolit srpske crkve oglašen krivim i kažnjen opomenom prekršajnog suda, pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve Željko Tomović je ocjenio za radio Slobodna Evropa da je, bez obzira što se prekršajni sud odlučio za najblažu kaznu ipak značajno što su sudovi počeli da kažnjavaju za govor mržnje

„Izuzetno je važno za dalji razvoj građanskih odnosa u Crnoj Gori da dolazi do osude sudova zbog govora mržnje. To je ono što je kočnica bila razvoja, kočnica mirnim odnosima među građanima Crne Gore. U tome je taj veliki značaj ovakvih osuda. To što je kazna blaga to je nešto što je kaznena politika suda i u to ne bih ulazio i mislim da se treba kretati od najblažeg ka najtežem . To je opet politka suda koju sud vodi i u to ne bih ulazio“.

Odgvarajući na pitanje da li blage kazne za ovakve prekšaje mogu da garantuju da se djelo neće ponoviti, advokat Tomović je rekao:

„Blaga kazna i uopšte kazna ne može biti garancija da se to neće ponoviti. Ali ovdje je baš jasno rečeno – to je sudska opomena u prekršajnom postupku. Ako to nije dovoljno nadležni organi će dalje raditi. Moje mišljenje je da je to izutetno težak govor mržnje ali to opet ima i subjektivnih elemenata. Svi mi imamo nekakav drugačiji subjektivni odnos prema. Neko će reći da to nije trebalo raditi, neko će reći da tu nema nikakvoga govora mržnje. Kazna je blaga ali sasvim dovoljna. Mnogo je važnije da je došlo do osude govor mržnje“.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je ocjenio da je presuda mitropolitu Amfilohiju dobra vijest, jer je zakon počeo da se primjenjuje i na Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Makar u tom osnovnom obliku i najblažom kaznom. Mislim da bi oni koji žive od riječi trebalo da shvate tu poruku, ali slijedi mnogo veći izazov za Crnu Goru da odgovori na nepoštovanje zakona, na postojanje tog subjekta mimo i van zakona na onaj način kako vladavina zakona zahtjeva“, istakao je Krivokapić.

Na drugoj strani poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović je iskoristio priliku da kritikuje sudstvo.

„Ja mislim da je poražavajuće to kakvo je stanje u našem tužilaštvu i u pojedinim segmentima sudske vlasti. Što se tiče Mitropolita crnogorsko-primorskog mislim da mu to samo služi na čast“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG