Dostupni linkovi

Amerikanke u sarajevskim školskim klupama


Amerikanke u sarajevskim školskim klupama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Amerikanke u sarajevskim školskim klupama

Tri učenice iz Sjedinjenih Američkih Država od ove školske godine pohađaće nastavu u Sarajevu. U okviru programa Razmjene mladih sarajevskog Rotary kluba, učiće u sarajevskoj Prvoj gimnaziji i u Srednjoj muzičkoj školi.

Nasuprot većini mladih u BiH, koji pritisnuti problemima svakodnevnice koje njihovi vršnjaci u Evropi i svijetu uglavnom nemaju, stranci koji dođu u BiH ostaju oduševljeni. Tri Amerikanke prijavile su se u program razmjene studenata, a evo zbog čega su baš odabrale Sarajevo.

„Odabrala sam ovaj grad jer ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe. Čula sam mnogo divnih stvari o ljudima ovdje. Želim se uvjeriti u to. Iskreno, očekujem da ću naučitit bosanski jezik", kaže Madison Keri Grant-Neary.

Nakon što je čula riječi hvale o BiH, Sierra Hope Melton odlučila je i sama se uvjeriti u to:

„Volim da učim strane jezike i upoznajem kulture. Znam da BiH ima mnogo toga za ponuditi. Poznajem nekoliko Sarajlija koji žive na Floridi i oni su mi mnogo toga rekli o ovom gradu, što me natjeralo da dođem", priča Sierra.

Sticanje iskustva, ali i upoznavanje bh. kulture razlog je zbog kojeg je i Andrea Melrose Abad Puldo došla u Sarajevo:

„Došla sam prije svega zbog iskustva, a programi razmjene studenata upravo to i nude. Nemam velikih očekivanja, želim biti iznenađena. Treba se otvorenog uma prepustiti novim dešavanjima i iskustvo je zagarantovano. Čula sam i pročitala mnogo toga o BiH. Znam da je bio rat, ali drugačije je čitati o tome nego biti sa ljudima koji su to preživjeli", kaže Andrea.

Programi razmjeni studenata u BiH provode se već 15 godina. Na ovaj način pokušava se pomoći lokalnim zajednicama da obogate obrazovni sistem, kaže predsjednik Rotary kluba Sarajevo Nazif Hasanbegović:

„Trenutno u BiH mi imamo troje mladih srednjoškolaca iz SAD-a, ali istovremeno troje naših srednjoškolaca je otputovalo za SAD. Mi u ovoj godini imamo i dvoje srednjoškolaca koji su u Austriji, također u programu razmjene, a učenike iz Austrije očekujemo u drugom polugodištu.“

Medison i Sijera biće gosti učenici u sarajevskoj Prvoj gimnaziji, a svoja interesovanja već su uklopile u školski program.

„Obje djevojke su vrlo ambiciozne i žele prije svega da uče bosanski jezik ovdje, atko da smo mi formulisali program koji će biti bazni za izučavanje bosanskog jezika, a onda iz drugih predmeta prema njihovim sklonostima. Jedna se opredijelila za matematsko područje, znači tamo gdje ima više matematike, fizike i hemije, a druga prema društvenom podrčju. Ja mislim da neće biti nikakvih problema", kaže direktor Prve gimnazije Kenan Novalija.

Andrea, koja svira klavir i pjeva, šansu da usavrši dosad naučeno i nauči nešto novo imaće u Srednjoj muzičkoj školi. Direktorica škole Haša Haćimović kaže kako će je potpuno uključiti u ovogodišnji plan i program rada:

„Drago nam je da ćemo imati priliku našoj učenici gošći ponuditi ono što naša škola može ponuditi. U prvom redu to su umjetničke vrijednostim, za koje je ona inače pokazala interes. Biće u situaciji da i sa našim učenicima i sa našim profesorima uči naš jezik, a s druge strane da se upozna sa tradicijom i kulturom.“

Učenice iz Sjedinjenih Američkih Država smještene su u bosanske porodice, koje će birnuti o njima tokom školske godine. I dok je Naida Čaušević, posredstvom razmjene otputovala na godinu dana u Texas, njena porodica domaćin je Andrei. Majka Emira oduševljena je ovakvim projektima za mlade:

„Ovo je moje prvo životno iskustvo, ali pozitivno, tako da mi je drago što sam ugostila učenicu, koja je jako ljubazna, dobro se uklopila, trudi se da uči bosanski jezik, prihvatila nas je kao porodicu, prilagodila se, a tako i mi s njom.“
XS
SM
MD
LG