Dostupni linkovi

Istočna obala SAD se vraća u život nakon uragana "Sandy"


SAD nakon superoluje Sandy
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

SAD nakon superoluje Sandy

Prema posljednjim podacima najmanje 45 osoba je poginulo u razornom uraganu koji je pogodio sjeveroistok SAD. Oko osam miliona domaćinstava i poslovnih prostora još uvijek je bez struje. Među najpogođenijim područjima je grad New York, kojim je Sandy harala u noći s ponedjeljka na utorak.

Njujorški metro je izvan pogona, a brojni aerodromi su zatvoreni, baš kao i željeznički i putni pravci koje zaposleni pokušavaju očistiti od vode i naplavina, drveća i smeća.

Nakon dva dana, u srijedu bi ponovno trebala biti otvorena Njujorška berza i savezni uredi u Washingtonu. Baš kao i njujorški aerodrom JF Kennedy, te Newark u New Jerseyu.

Sveukupno, prema riječima stručnjaka, više od 18.000 letova otkazano je na sjeveroistoku Amerike i širom svijeta zbog Sandy, koju se naziva i super uraganom.

Predsjednik Barack Obama, koji je ove sedmice suspendirao svoju kampanju za reizbor u srijedu će posjetiti preživjele u New Jerseyu.

Guverner Chris Christie izjavio je da će vjerojatno biti potrebno sedam do 10 dana da se život obnovi u cijeloj državi. On je štetu na kućama i poslovnim objektima New Jersey-a opisao kao nezamislive.

Christie, Republikanac, pristaša Mitta Romneya i čest kritičar Obame imao je samo pohvale za predsjednikov angažman i odgovor na katastrofu.

"Telefonski sam razgovarao s predsjednikom prije nego sam izašao na teren. On zna da je New Jersey doživio najjači udar i on je odlučan raditi s nama sve dok se sve ne vrati na svoje mjesto. Zahvalan sam mu za partnersku saradnju.“

FOTOGALERIJA: Pustoš nakon uragana Sandy

Predsjednik SAD proglasio je "veliku katastrofu" u državama New York i New Jersey i iz saveznih fondova odmah odredio milijarde dolara pomoći za sanaciju i čišćenje.

Obraćajući se novinarima, Barack Obama je rekao da će učiniti sve što je potrebno kako bi se okončale patnje pogodjenih ljudi.

"Moja upute saveznim agencijama su glasile: 'Nemojte istraživati zašto nešto ne možemo učiniti, pronadjite kako se to može uraditi. Želim da se provlačite kroz sve birokratske prepreke. Nema isprika za neefikasnost u ovakvom trenutku. Želim da se svaka agencija napregne do maksimuma kako bi oni kojima je pomoć potrebna i došli do nje."

New York City gradonačelnik Michael Bloomberg izjavio je kako je potrbno tri dana za obnovu napajanja električnom energijom i do pet dana za ponovnu uspostava saobraćaja u metrou, najvećem američkom sistemu javnog prijevoza.

"Bila je to razorna oluja, možda najgore što smo ikada doživjeli. Oni prvi koji su reagirali uradili su herojski posao u zaštiti našega grada i spašavanju života. Dugujemo im beskrajno puno".

Prije nego je udarila na obale SAD, Sandy je opustošila Karibe gdje se broj žrtava popeo na 110.

Najavljena kao uragan, Sandy je oslabila pre nego što se obrušila na SAD. Oluja je danas stigla do Pensilvanije, gde se očekuje velika količina padavina.
XS
SM
MD
LG