Dostupni linkovi

Amerika i Ukrajina za produženje sankcija Rusiji


Rusi slave aneksiju Krima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Rusi slave aneksiju Krima

Američki potpredsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko su se složili da budućnost sankcija protiv Rusije mora biti povezana s punom provedbom mirovnog sporazuma postignutog prošlog mjeseca u Minsku. O sankcijama će se raspravljati i na dvodnem samitu čelnika Evropske unije u Bruxellesu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je EU da zadrži sankcije Rusiji i čak ih osnaži ukoliko se Moskva ne bude pridržavala sporazuma koji je prošli mjesec potpisan u Minsku,sa ciljem okončanja sukoba u istočnoj Ukrajini.

Jacenjuk je nakon susreta s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom istaknuo važnost jedinstva Unije u pogledu sankcija, jer bi izostanak jedinstvenog dogovora „bio najveći uspjeh za ruskog predsjednika Vladimira Putina, i katastrofa za slobodni svijet“.

Evropski lideri bi tokom samita trebali odlučiti da li će produžiti sankcije Rusiji do decembra ili će odluku odgoditi do juna kada ističe dio sadašnjih sankcija . Prema diplomatskim izvorima, neke članice, medju kojima su Grčka, Austrija i Slovačka, smatraju da se s odlukom treba sačekati do juna.

Jacenjuk je izrazio nadu da će EU podržati ideju o slanju mirovnih snaga u istočnu Ukrajinu gdje je od aprila prošle godine poginulo više od šest tisuća ljudi.

I iz Bijele kuće podrška Ukrajini. Barack Obama i Angela Merkel u telefonskom razgovoru su se složili da nema popuštanja dok Moskva ne ispoštuje sporazum iz Minska. I potpredsjednik Joe Biden je razgovorao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. „Sve dok Rusija nastavlja poticati nasilje i nesigurnost u Ukrajini, medjunarodna zajednica mora biti spremna na sankcije Rusiji zbog akcija koje poduzima“ saopćeno je iz Bijele kuće.

Washington je, također, pozdravio odluku ukrajinskog parlamenta o „posebnom statusu“ pobunjenih regija, koji im daje ograničenu samoupravu, ali tek nakon što se budu održali lokalni izbori po ukrajinskom zakonu.

Odobravanje "posebnog statusa" dio je niza mjera dogovorenih sporazumomu Minsku, kojemu su posredovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u razgovorima s Porošenkom i Putinom.

Rusija i separatisti odbijaju „poseban status“ za pobunjene regije na istoku Ukrajine.

Istodobno, obje strane se medjusobno optužuju za kršenje primirja, iako je nasilje slabijeg inteziteta. Kijev i dalje izražava bojazan da separatisti koriste primirje za pregrupiranje i moguće nove ofenzive.

XS
SM
MD
LG