Dostupni linkovi

Dačić pod lupom Vašingtona


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Sledeće nedelje, puna dva meseca nakon izbora, biće izabrana nova rukovodeća tela u Skupštini Srbije uključujući i predsednika, izjavio je mandatar za sastav Vlade Ivica Dačić. Vrlo brzo, obećava on, biće formirana i Vlada koju će činiti koalicija koju je okupio oko svojih socijalista, zatim naprednjaka Aleksandra Vučića i Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića.

Činilo bi se da sve ide glatko da nema zebnje koju je zadala poseta iz Vašingtona. Naime, tri dana, u trenutku kada se donosi ključna odluka o budućnosti Srbije, u Beogradu boravi i zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Hilari Klinton. Nešto posle podneva bio je na prvom sastanku u centru Beograda.

Nije se zaustavio, a na dovikivanje pitanja zbog čega je došao u Srbiju predstavnik Stejt dipartmenta Filip Riker kratko je, uz diplomatski osmeh, odgovorio „zato što mi se sviđa Beograd“. Novinari su ga dočekali ispred sedišta partije Mlađana Dinkića koji se nekih pola sata ranije sastao sa mandatarom, liderom socijalista, Ivicom Dačićem. Ovaj je, pak po okončanju sastanka, saopštio da je postojanje parlamentarne većine u Srbiji politička realnost.
Filip Riker
Filip Riker

Shodno tome: „Naš cilj je da se što više ubrzaju sve proceduralne stvari kako bi Vlada Republike Srbije bila izabrana što pre“, kaže Dačić.

Za ključne igrače novouspostavljenog saveza koji pretenduje na preuzimanje vlasti u Srbiji, dakle za samog Ivicu Dačića i bivšeg radikala Aleksandra Vučića, bila bi to kruna dogovora uspostavljenog nakon što je Dačić okrenuo leđa demokratama i bivšem predsedniku države Borisu Tadiću. Sada mu konce može pomrsiti, možda, samo intervencija iz međunarodne zajednice.

Sa američkim argumentima stigao je Riker, ipak u neočekivanu posetu, iako u Ambasadi SAD u Beograd tvrde da je u Srbiju došao u okviru redovne turneje i to kao prethodnica pomoćnika državne sekretarke Filipa Gordona.

Analitičar, bivši ambasador, Ognjen Pribićević uverava da se Vašington zainteresovao za prilike u Srbiji, pre svega zbog sopstvenih interesa.

„Taj interes je naravno samo jedan, a to je Kosovo. Očigledno je da izjave nekih političara iz ove ekipe koja bi po svemu sudeći trebalo da napravi Vladu nisu dobro prihvaćene u Vašingtonu. Po svemu sudeći oni su došli ovde da provere kakva je situacija“, ocenjuje Pribićević.

Povodi za zebnje

Podstaknuti medijskim spekulacijama po kojima zvanični Vašington ne gleda blagonaklono na neke Dačićeve izjave, Mlađan Dinkić i sam Dačić odgovorili su da za to ima malo razloga. Sve što je dosadašnja Vlada Mirka Cvetkovića dogovorila na međunarodnom planu, obećavaju oni, biće sprovedeno.

„Jako je važno da će nova Vlada ubrzati put Srbije ka Evropskoj uniji tako što će primeniti ono što je potpisala Tadićeva Vlada a nije objavila ljudima u Srbiji. Treba da pitate one koji nisu obavestili narod da vas obaveste. Jer i mi to saznajemo na parče i tek kada nam oni s kojima su se dogovarali dostavljaju dokument po dokument“, rekao je Dinkić.

Dačić pojašnjava: „Veoma često su dogovori, koji su dogovarani – nisu potpisivani, tumačeni na različite načine. Između ostalog i da li pitanje registarskih tablica važi na severu Kosova ili ne važi. Onda način predstavljanja fusnote i tako dalje“.
Pripadnici srpske Žandarmerije
Pripadnici srpske Žandarmerije

Uz to Dačić uverava da se mogućnost odustajanja od onoga što je ranije dogovoreno, „ne otvara slučajno“. Ne precizra ko bi mogao biti vinovnik te vrste podmetanja. Ipak, da li je i sam Dačić davao povoda međunarodnoj zajednici za zebnje te vrste? Da li su se partneri u Sjedinjenim Državama mogli zamisliti zbog njegovih svojevremenih predloga za podelu Kosova.

„Ja sam to Miloševiću predlagao još kada je bio Dejtonski sporazum“, Dačićeve su reči iz maja prošle godine, a podsećaju i na period u kome je Dačić bio blizak Miloševićev saradnik. Partnerima u Vašingtonu su mogla zasmetati i pretnje slanjem bezbednosnih snaga na Kosovo s kraja prošle godine: „Srbija ne može mirno da gleda ako Tači napravi oružani napad na sever Kosova. Šta sam loše rekao?“

Ili je možda zasmetalo ono što su na Vidovdan u svojoj zakletvi izdeklemovali pripadnici Žandarmerije: „Bez Kosova ne postoji moja Srbija. Bez Kosova ni ja ne postojim....“.

Dačić se ogradio od teksta ove zakletve i uzvraća argumentima o priznanjima koje je upravo iz Vašingtona dobijao za saradnju koju je kao šef policije ostvario sa tamošnjim oragnima u protekle četiri godine. Uz to zaključuje: „Ja sam mandat dobio. Sigurno ga neću vratiti zato što neko žali za tim što nema velike koalicije“.

Vlada naprednjaka i socijalista mogla bi biti kooperativnija

Skreće tako temu u pravcu u kom ju je trasirala i potpredsednica upravo njegove stranke Slavica Đukić Dejanović koja je izjavila kako u igri ostaje sve, pa i mogućnost velike koalicije ljutih protivnika naprednjaka i demokrata. Dačić je rekao kako ne zna na osnovu čega je Dejanović iznela takvu ocenu, ali verovatno zato što se radi o mogućnosti koja je u opticaju od početka pregovora.

Da li bi američka misija imala za cilj i utvrđivanje da li je „velika koalicija“ ipak moguća? No, sam aktuelni mandatar pre sastanka sa Rikerom odbacuje i takvu mogućnost.

„Ako se nečiji stav utvrđuje prema tome da li sada nisam više u Vladi sa Borisom Tadićem pa zbog toga nisam više poželjan, onda mislim da je neozbiljno na takav način razgovarati. Želim da kažem da su tako sumnjali i kada sam postao ministar unutrašnjih poslova. I šta je na kraju bilo? Na kraju su svi imali samo pohvale. Evo sada sam obavešten da bi trebalo telefonom da razgovaram sa Ketrin Ešton. Je li to sada neki problem?“ kaže on.

Razgovor sa šeficom evropske diplomatije tek je trebalo da usledi pa je u ovom trenutku nepoznato šta je bilo na dnevnom redu. Tajna nije da međunarodni faktori nisu najzadovoljniji učinkom srpske politike po pitanju Kosova. To je srž i američkih zebnji, navodi Ognjen Pribićević, ali dodaje i da bi Vlada naprednjaka i socijalista mogla biti kooperativnija.

„Postoji način razmišljanja po kome je uvek lakše sa partijama desno od centra rešavati krupna državna i nacionalna pitanja. Zato što one ne mogu biti optužene da su izdajnici i tako dalje“, rekao je Pribićević.

No, okolnosti nisu jednostavne, zaključuje naš sagovornik. Pogotovu sada kada preovlađuje logika tretiranja kooperativnosti politike po delima koja će uslediti, za svaku Vladu pa i onu koju bi mogao formirati Ivica Dačić.
XS
SM
MD
LG