Dostupni linkovi

SAD nezadovoljne napretkom u BiH


'Vizija 2020 za BiH': Reforme ili izolacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

'Vizija 2020 za BiH': Najvažnije ideje progresa i reformi

Sjedinjene Američke Države nisu zadovoljne brzinom reformi u Bosni i Hercegovini, te potpuno su predane da nastave pružati pomoć u njihovom ispunjavanju – izjavili su u utorak u Sarajevu zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Hoyt Brian Yee (Hojt Brajan Ji) i Maureen Cormack (Morin Kormak), ambasadorica SAD u BiH.

Visoki američki zvaničnici su govorili o aktuelnoj situciji u Bosni i Hercegovini, skupovima u Banjaluci, stanju u Mostaru, te evropskoj perspektivi BiH.

Oni, između ostalog, odlučno odbacuju bilu kakvu umješanost SAD u skupove u Banjaluci koje su prošlog vikenda odvojeno održali opozicija i vladajuća koalicija u Republici Srpskoj (RS).

"Sjedinjene Američke Države nisu organizovale protest u Republici Srpskoj, da to bude sasvim jasno. U demokratiji protesti su rezultat zabrinutosti građana za njihovo društvo, ekonomiju, za njihove političke strukture. SAD su oduvijek, širom svijeta, branile slobodu izražavanja, što je u osnovi naše demokratije i vjerujemo da je ona veoma važna. Demonstracije, kada se dogode, trebaju se održati na miran način, što smo i vidjeli prošle subote, i zbog toga smo zadovoljni. Zabrinuti smo jedino zbog snažne i nepotrebne retorike", navodi Cormack.

Hoyt Yee ističe da SAD ne podržavaju nasilje i nacionalističku retoriku.

Na pitanje na koga se konkretno to odnosi na banjalučkim skupovima, američki diplomata je ostao diplomata.

"Mi, naravno, podržavamo slobodu govora, ali ne podržavamo govor mržnje, ne podržavamo nacionalističke poglede koje rade protiv procesa pomirenja. Neću komentarisati pojedinične izjave, ali vi znate o kome govorim", kaže Hoyt Yee.

Hoyt Yee
Hoyt Yee

Govoreći o situaciji u Mostaru, Hoyt Yee je izrazio nadu da će politički lideri postići dogovor, jer više nema smisla da građani Mostara nemaju pravo glasa.

"Mi se nadamo da će politički lideri i stranke koje su uključene u raspravu o situaciji u Mostru, doći na vrijeme do dogovora kako bi se izbori održali i u Mostaru u isto vrijeme kada se budu održavali lokalni izbori u cijeloj BiH. Smatramo da je nepravedno i da nije u redu da građani Mostara nemaju pravo glasa od 2008. godine. Stoga, pozivamo političke lidere da omoguće da se izbori održe na jesen i u Mostaru", ističe Hoyt Yee.

Gdje se nalazi Bosna i Hercegovina u ovom trenutku – pitanje je na koje je Hoyt Yee izrazio zabrinutost.

"Da li smo zadovoljlni sa stepenomn reformi u Bosni i Hercegovini – nismo. Smatramo da BiH može uraditi mnogo više. Tu je reformska agenda EU koju podražavaju Sjedinjene Države, ali nephodno je preduzeti korake koji vode ovu zemlju naprijed. Bh. političari su izabrani da rade taj posao. Mi se nadamo da će oni implementirati reforme, da će služiti narodu. Oni moraju biti odgovorni za taj posao", ocjenuje Hoyt Yee.

Pred skup NATO-a u Varšavi Hoyt Yee je potvrdio da SAD čvrsto podržavaju približavanje BiH NATO savezu.

"Mi vjerujemo, ako BiH nastavi sa reformama i mjerama koje treba da uradi, kao što je to popis vojne imovine, da će BiH aktivirati Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu (MAP). Mi taj put podržavamo, ali sve je rukama bh. političara", precizirao je Hoyt Yee.

A kada je riječ o Briselu i prihvatanju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, američka ambasadorica Maureen Cormack podsjeća na obaveze na tom putu: "Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mehanizam koordinacije, objavljivanje rezultata popisa stanovništva, sve su to stvari koje se trebaju uraditi, i to odmah, kako bi taj poces napredovao".

Maureen Cormack
Maureen Cormack

Povodom problemu "paradžemata" i prijetnji ekstremizma u BiH, Cormack je kazala da je to pitanje koje se tiče brojnih zemalja.

"Blisko sarađujemo sa vlastima BiH u vezi sa tim pitanjem. Bosna i Hercegovina je usvojila Zakon o stranim borcima 2014. godine. Svjedičili smo hapšenjima i presudama i taj proces treba nastaviti i za ostale osumnjičene. Što je veoma važno jeste da se i Islamska zajednica u BiH uključila u rješavanje ovog problema. Ovo je dugotrajni izazov i mi ćemo nastaviti zajednički baviti rješenjem tog pitanja", riječi su ambasadorice.

"Naš cilj je da radimo sa mladim ljudima, radikilizovanim članovima zajednica da bi taj problem bio riješen. To je pitanje o kojem Vlada SAD razgovora, jer je to dugoročni izazov", zaključuje Maureen Cormack.

XS
SM
MD
LG