Dostupni linkovi

Američki izbori: Sve brutalnija utrka za Bijelu kuću


Hillary Clinton i Donald Trump
Hillary Clinton i Donald Trump

Donald Trump i Hillary Clinton objektivno su osigurali nominaciju svojih stranaka u predsjedničkoj utrci i sada će sukob dvoje kandidata u utrci za Bijelu kuću postati brutalniji, ocjenjuju analitičari.

Neće se birati sredstva kako bi se podmetnula noga suprotnom taboru.

Clinton u posljednje vrijeme suočava sa takozvanim "mailgate-om". Istraga FBI je pokazala da je koristila privatni server za slanje službenih mailova dok je bila državna tajnica.

"Gospođa Clinton bila je izuzetno nepažljiva, ali nije naštetila nacionalnoj sigurnosti, nije bilo zloupotreba klasificiranih materijala, niti su hakirani… Nepažljivost, ipak, nije zločin", izjavio je James Comey, direktor FBI-ja.

No, Comey će još jednom morati odgovarati pred kongresnim komitetom za nadgledanja rada vlade i njeno reformiranje u kojem većinu imaju republikanci.

Trump već je optužio državnu tužiteljicu Lorettu Lynch koja je potvrdila da neće podići optužnicu protiv Hillary Clinton da su je potkupili Clintonovi, te da joj je bivša državna tajnica i prva dama obećala ostanak na funkciji ako uđe u Bijelu kuću kao predsjednica.

Loretta Lynch
Loretta Lynch

Ovaj skandal, podsjeća BBC, ipak otvara brojna pitanja, između ostalih i kako to da postoje pravila koja ne važe za sve jednako.

Naime, prosječan Amerikanac se mora nositi sa nizom problema, stan, posao, plaćanje školarine za djecu, dok se veliki bankari lako spašavaju iz krize, a politička elita je sigurna da neće odgovarati za svoja djela.

"Mailgate" postao je ključna točka političke borbe. Republikanci su kazali da gospođa Clinton misli da je iznad zakona.

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan izjavio je da je imala povlašten tretman od strane FBI-ja, te je doveo u pitanje da li ona kao moguća predsjednica uopće može dobivati klasificirane dokumente.

Istodobno, njen rival Donald Trump, gotovo svakodnevno svojim izjavama i postupcima izaziva "čuđenje" u dijelu javnosti. U srijedu je u gotovo jednosatnom govoru odbacio kritike na svoj račun. Branio je upotrebu Davidove zvijezde u kampanji protiv Clinton, kao i svoje pohvale bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu.

Govor na skupu podrške u Cincinnatiju u Ohiju Trump je iskoristio kao ispušni ventil za izražavanje svojih frustracija o medijima koji, smatra on, žele minirati njegovu kampanju, te pomoći njegovoj rivalki Hillary Clinton.

Trump se obrušio pogotovo na CNN, nazvavši ga "Clinton News Network".

Za Davidovu zvijezdu rekao je da je "bila sličnija šerifovoj znački", a novinare koji su na to ukazali nazvao je "bolesnicima".

Kasnije je na svom Twitter nalogu objavio sliku lika iz knjige povezane s Disneyevim filmom "Frozen" na kojoj je iskorištena zvijezda sličnog oblika.

U svom govoru se osvrnuo i na temu Sadama Huseina, nakon što je u utorak izazvao kontroverze hvaleći tog iračkog diktatora radi njegovog postupanja s militantima.

"Rekao sam da je zao čovjek, jako zao čovjek, no bio je dobar u jednoj stvari: u ubijanju terorista. Ne volim Sadama Huseina. Mrzim ga. No bio je jako dobar u ubijanju terorista", rekao je Trump.

Tijekom govora Trump je reagirao i na komarca koji je zujao oko njegove ruke.

"Nikad nisam volio komarce. Kad smo već kod komaraca, zdravo Hillary, kako si?", rekao je.

"Magija zvana Clinton"

Ne treba, međutim, podcjenjivati gospođu Clinton, piše u komentaru New York Times.

"Svi znamo da su i Bill i Hillary izuzetno pametni, istina i prilično nesmotreni. Ponekad idu po samom rubu žileta, ponekad i više od toga, ali ono što im se ne može spočitati jest da znaju kako preživjeti. Hillary ima urođen instinkt preživljavanja. Ona će vrlo vjerojatno izaći i iz ovog skandala kao pobjednica bez obzira što joj budu predbacivali Trump i republikanci", navodi New York Times.

Posebno u slučaju "prokletih e-mailova", kako ih je Bernie Sanders nazvao, magija zvana Clinton bez obzira na sve konstrukcije i greške mogla bi ostati netaknuta.

"Na žalost, vjerovanje u magiju traži i malo naivnosti", zaključuje Charles Blow u New York Timesu.

Konvencija republikanaca održava se od 18. do 21. srpnja u Clevelandu, a demokrati će imati konvenciju od 25. do 28. srpnja u Philadelphiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG