Dostupni linkovi

Posebni američki izaslanik za holokaust u Jasenovcu


Preživjeli iz holokausta neće više dugo vremena biti s nama, i potrebno je da vide neko pravedno djelo, poručio Yazgerdi
Preživjeli iz holokausta neće više dugo vremena biti s nama, i potrebno je da vide neko pravedno djelo, poručio Yazgerdi

Posebni američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Yazdgerdi posjetom spomen-području Jasenovac završio je trodnevnu posjetu Hrvatskoj. Tema njegovih susreta je ubrzavanje povrata imovine stradalih u holokaustu i identifikacija imovine židovskih obitelji koje su kompletno stradale u holokaustu.

Ustaški pozdrav na spomen-ploči u mjestu Jasenovac uvredljiv je za žrtve holokausta i njihove najbliže, poručio je.

Povrat imovine žrtava holokausta nije samo pravno, već u prvom redu moralno pitanje, poručio je u razgovoru za Radio Slobodna Europa nakon polaganja vijenca na jasenovački spomenik posebni američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Yazdgerdi.

„I zato se nadamo da ćemo kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama srednje, istočne i jugoistočne Europe vidjeti napredak u povratu imovine oduzete u holokaustu, jer preživjeli iz holokausta neće više dugo vremena biti s nama, i potrebno je da vide neko pravedno djelo“, kazao je.

Tom Yazdgerdi položio je vijenac na jasenovački spomenik
Tom Yazdgerdi položio je vijenac na jasenovački spomenik

Židovske organizacije u Hrvatskoj izrazito su nezadovoljne tempom i obujmom povrata oduzete imovine, kao i zakonskim rješenjem u Hrvatskoj da je povrat moguć samo prvom nasljednom redu. Yazdgerdi, koji je bio u Hrvatskoj zajedno sa svojim izraelskim kolegom i predstavnikom Svjetske židovske organizacije za povrat imovine (WJRO), u razgovorima s hrvatskim vlastima dotakao se i imovine židovskih obitelji koje su kompletne stradale u holokaustu:

„Nadamo se da će hrvatske vlasti istražiti o kojoj se imovini radi, uz pomoć Svjetske židovske organizacije za povrat imovine i sličnih organizacija koje imaju iskustvo i usavršile su se u tim stvarima, i iznaći način da se tu imovinu ili profite od te imovine iskoristi za dobrobit židovske zajednice u Hrvatskoj i osoba iz Hrvatske koje su preživjele holokaust, a koje su sada posvuda po svijetu.“

Yazdgerdi je zajedno sa ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek posjetio spomen-područje Jasenovac i položio vijenac na spomenik jasenovačkim žrtvama. Na naš upit komentirao je ustaški pozdrav u grbu veteranske udruge na spomen ploči u mjestu Jasenovac, tek koji kilometar od lokacije nekadašnjeg ustaškog logora.

„Mislim da simboli mnogo znače. Ovaj je pozdrav uvredljiv posebno za žrtve holokausta i njihove najbliže. Vlada se tim problemom odlučila pozabaviti formiranjem Povjerenstva za suočavanje sa nasljeđem nedemokratskih sustava. Ako se ozbiljno prihvati posla, nadamo se da će to Povjerenstvo iznaći objašnjenje - otkud potreba za tim simbolima mržnje u Hrvatskoj? Jučer smo razgovarali sa predsjednikom Povjerenstva Zvonkom Kusićem i nadamo se da će uspjeti nešto napraviti“, rekao je.

Ministrica Obuljen Koržinek je za RSE podsjetila da su brojne aktivnosti jasenovačkog muzeja u resoru njenog ministarstva, a da su i Hrvatska i Sjedinjene države stalne članice Međunarodne asocijacije za sjećanje na holokaust (IHRA):

„Obišli smo Spomen-područje, razgovarali smo o budućim planovima o suradnji u okviru IHRA-e, gdje u jednom međunarodnom okruženju i forumu razmjenjujemo i iskustva i buduće planove vezano uz različite teme povezane sa obrazovanjem o holokaustu.“

Na novinarsko pitanje misli li ona osobno da ustaški pozdrav treba maknuti sa spomen-ploče poginulim ratnim veteranima u mjestu Jasenovac, ona je kazala kako je premijer Plenković tim povodom dao izjave, a da „Vlada sasvim sigurno ne podržava ništa što je nelegalno i ništa što bi veličalo takve političke sisteme."

Yazdgerdi je osim s ministricom Obuljen razgovarao sa ministrom pravosuđa Ivanom Šprljom i državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović – Burić, kao i predstavnicima židovskih organizacija u Hrvatskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG