Dostupni linkovi

Amel Tuka: Mladim talentima država treba pružiti veću podršku


Amel Tuka
Amel Tuka

U Tuzli se održava prvenstvo u atletici za osobe s posebnim potrebama. U revijalnoj trci nastupio je bh. atletičar Amel Tuka, koji je nedavno osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, u Bakuu u junu ove godine zlato, postavivši rekord na Evropskim igrama, u Briselu trčao finale Dijamantske lige sa najboljim atletičarima ove sezone. To je bio povod za razgovor.

RSE: Kakva su osjećanja bila u Pekingu nakon bronze?

Tuka: Ponosan sam. Kada sam vidio podršku koju su mi pružali sve vrijeme moji Bosanci i Hercegovci, moji prijatelji, roditelji, to mi je dalo samo još veći motiv da u finalu osvojim medalju. Bilo mi je veoma drago, i kada sam bio na postolju, kada sam vidio našu zastavu, da je tu u vrhu, da je svi gledaju, da cijeli svijet gleda u tom trenutku, da svi znaju za Bosnu i Hercegovinu – to je to što me čini posebno sretnim i ponosnim i drago mi je zbog toga.

RSE: Ono što je najznačajnije jeste da čvrsto stojiš na zemlji.


Tuka: Ja sam dijete koje je odraslo tu, u Bosni i Hercegovini, rođen sam tu, završio ovdje školu. Sve sam prošao i znam kakvo je stanje kod nas. Bez obzira šta napravio u životu i svojoj karijeri, što se tiče mog privatnog života, ja želim da ostanem tu isti, da se družim sa svojim prijateljima, svojom porodicom, svojim bližim.

RSE: Naš odnos, odnosno odnos naše zemlje prema sportu – kako bi to komentirao i kako na sve gledaš?

Tuka: Znate, ja sam od samog početka razmišljao pozitivno, jednostavno, tako morate. Ako mislite napraviti nešto u svom životu, morate razmišljati pozitivno. Ne smijete se obazirati na neke stvari. Za mene je država, kao Bosna i Hercegovina, najvažnija. Tu treba razdvojiti državu i vlast. Nadam se samo da će se uskoro stanje promijeniti. Neke stvari se mijenjaju. Vidjećemo u skorom periodu šta će se promijeniti po tom pitanju, da se mladim talentima pruži veća podrška kako bi ostvarili rezultate.

RSE: Šta kažu kolege iz drugih zemalja, koji imaju daleko bolje uvjete treniranja i rada nego ti, nakon osvojenih medalja u Briselu i Pekingu?

Tuka: Primio sam stvarno veliki broj čestitki, drago im je. Neki me poznaju, neki me ne znaju, pošto je ovo moje prvo svjetsko prvenstvo. Kad sam trčao na Dijamantskoj ligi, to je bila moja prva trka Dijamantske lige, pobijedio sam, istrčao najbolji rezultat u svijetu ove godine. To je sve iznenadilo, ne zna niko odakle sam, ko sam, šta sam. Ima tu, naravno, i pozitivnih komentara i negativnih, ali sve je to sport. Sljedeće godine možda neki novi atletičar dođe. Sve je to normalno u sportu.

RSE: Učinio si Bosnu i Hercegovinu puno poznatijom.

Tuka: Meni je drago ako sam to uspio. U atletskom svijetu svi znaju za Bosnu i Hercegovinu. Kad su naši građani ponosni na mene, ja sam još više na njih.

RSE: Na kraju, što bi volio za sport, za svoju zemlju, za mlade ljude?

Tuka: Teško je to, ja sam u toj uzlaznoj karijeri, tek počinje ta neka moja sjajna karijera, ali želim stvarno svima da budu uporni, da razmišljaju pozitivno, samo to ih može dovesti do vrha, da ih ne dotiču te neke negativne stvari. Da misle pozitivno, slušaju svoje trenere i – samo naprijed.

XS
SM
MD
LG