Dostupni linkovi

Teret zapaljene ambasade u odnosima Srbije i SAD


Ko je odgovoran: Nasilne demonstracije i paljenje ambasada u Beogradu u februaru 2008. godine
Ko je odgovoran: Nasilne demonstracije i paljenje ambasada u Beogradu u februaru 2008. godine

Paljenje američke ambasade 2008. godine još nije dobio pravosudni epilog i taj slučaj „opterećuje bilateralne odnose“, stoji u saopštenju američke ambasade u Srbiji povodom ukidanja prvostepene presude i vraćanja na ponovno suđenje optuženima za paljenje njihovog diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Uprkos tome što je otvoreno poglavlje o vladavini prava, ne može se u ovakvom stanju stvari očekivati odgovornost za one koji su sazvali miting zbog proglašenja nezavisnosti Kosova i za one koji stoje iza povlačenja policije pred huliganima koji su palili američku ambasadu, ocenjuju sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Uz nedvosmislenu formulaciju da slučaj paljenja američke ambasade opterećuje bilateralne odnose između Sjedinjenih Država i Srbije, u saopštenju američke ambasade u Beogradu izraženo je očekivanje da će ovaj slučaj dobiti pravosudni epilog u najkraćem mogućem roku:

"Mi poštujemo vladavinu prava u Srbiji, ali ovaj slučaj nije okončan od 2008. godine i opterećuje naše bilateralne odnose. Ponavljamo poziv za sveobuhvatno ispitivanje činjenica i očekujemo da će pravda biti zadovoljena u najkraćem mogućem roku", navodi se u saopštenju.

Saopštenje američke ambasade povodom ukidanja prvostepene presude optuženima za paljenje njihove ambasade u Beogradu, odnosno, neuvijena formulacija da to „opterećuje bilateralne odnose“, za Ivana Vujačića, bivšeg ambasadora Srbije u Sjedinjenim Državama, ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

„Logično je da američka ambasada izdaje takvo saopštenje jer taj proces traje predugo, još od 2008. godine. Bilo je od svih nadležnih organa sve to vreme obećavano da će se završiti, ali završnice još nema. Naravno da to opterećuje odnose između dveju zemalja jer je američkoj ambasadi bilo obećano, pretpostavljam i nemačkoj i hrvatskoj ambasadi, koje su takođe bile zapaljene, da krivci za ton moraju da budu privedeni pravdi, ali to se nije dogodilo. Mislim da je to pre svega odraz potpune neefikasnosti našeg pravnog sistema. Ovo nije jedinstven slučaj, mnogi naši građani ne mogu u razumnom roku da dođu do adekvatne presude, a u mnogim slučajevima dolazi do zastarevanja krupnih kriminalnih dela. To je, dakle, odraz stanja našeg pravnog poretka i to je ono što zabrinjava“, kaže Vujačić za RSE.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava na Univerzitetu Union, za RSE kaže da ne može da komentariše odluku Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu i naloži ponovno suđenje jer predmet i presudu nije videla. Dodaje, međutim, da viši sud, u ovom slučaju Apelacioni, „kada zaključi da je prvostepena presuda zahvaćena nekim nedostatkom treba sam meritorno da raspravlja o tome i pokuša da, ako je moguće, otkloni tu grešku i donese presudu koja bi bila konačna."

"To bi bilo u skladu sa efikasnim postupanjem suda. To u ovom slučaju očigledno nije bilo učinjeno. Da li zbog toga što greška nije mogla biti otklonjena ili iz nekih drugih razloga, ja ne mogu da kažem“, pojašnjava profesorka Rakić Vodinelić.

Gde, međutim, tražiti razloge za to što ni gotovo devet godina od paljenja američke ambasade i pogibije jednog demonstranta, nakon mitinga koji je organizovala država zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, nije utvrđena odgovornost onih koji stoje iza sazivanja mitinga i povlačenja policije pred huliganima, čime im je bio otvoren prostor za paljenje američke, nemačke i hrvatske ambasade?

Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Rakić Vodinelić


Vesna Rakić Vodinelić smatra da odgovor na to pitanje treba tražiti u političkom polju.

„Pre svega, to je potpuno u skladu sa tradicijom srpskog pravosuđa u poslednjih nekoliko desetina godina da određeni postupci koji se smatraju politički osetljivim neopravdano dugo traju ili se, pak, ako ih pokrene neko ko je na vlasti, veoma brzo završavaju. Ovo spada u prvu kategoriju i prvo što bih rekla jeste da su tom optužnicom obuhvaćeni neposredni izvršioci, kao da su oni sami organizovali taj miting, odnosno, kao da nije bilo onih koji su odgovorni za sazivanje tog mitinga i za povlačenje policije pred huliganima. Naravno, ne možemo očekivati pri ovakvom stanju stvari, uprkos tome što je otvoreno poglavlje o vladavini prava, da lica koja su sazvala miting i koja su, makar posredno najodgovornija za njegov ishod, budu optužena. Jedan od njih je, na kraju krajeva, danas i predsednik Republike. U tom smislu verujem da to dugo odlaganje da se označe ne samo neposredni izvršioci nego i inspiratori, a eventualno i podstrekači i organizatorima, valja pripisati političkim razlozima“, ocenjuje Vesna Rakić Vodinelić.

Podsetimo, Apelacioni sud je, potvrđujući presudu protiv jednog osuđenog i dvojice oslobođenih, ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda kojom su optuženi za paljenje američke ambasade osuđeni na uslovne kazne zatvora i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Razlog za ukidanje presude, kako se navodi, jeste bitna povreda odredaba krivičnog postupka, izreka presude, koja je nerazumljiva i protivrečna i to što sve činjenice nisu jasno obrazložene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG