Dostupni linkovi

Aluminij gasi proizvodnju, EP traži plaćanje dugova


Ivo Bradvica na konferenciji za novinare
Ivo Bradvica na konferenciji za novinare
Direktor mostarskog Aluminija, Ivo Bradvica na vanrednoj press-konferenciji u utorak izjavio je da je ta kompanija već počela sa gašenjem proizvodnje, a nakon što su joj blokirani računi zbog ogromnih dugovanja prema Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosna.

Odmah potom je održana i vanredna press-konferencija u Elektroprivredi, gdje je direktor Nikola Krešić rekao da više ne mogu tolerirati dugogodišnja dugovanja Aluminija, jer time dovode u pitanje likvidnost vlastite firme.

Direktor Aluminija Mostar, Ivo Bradvica rekao je kako je o blokadi računa te kompanije obavijesti državni vrh Republike Hrvatske, te Federacije BiH.

“Mi smo jutros krenuli sa zatvaranjem kombinata. Zašto? Pa imamo nekih roba svega za deset dana. Primjera radi, glinicu. Mi imamo glinice samo do 25.-og. Danas je petnaesti”.

Gašenje proizvodnje i neizbježni stečaj, naglasio je Bradvica, ostavit će bez posla najmanje 600 radnika, a još nekoliko firmi u Hercegovini i susjednoj Dalmaciji naslanja se na mostarski Aluminij.

Bradvica je rekao da se kroz pregovore sa Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg-Bosna pokušalo doći do rješenja o reprogramiranju duga, ali bezuspješno.

“Oni, jednostavno, ni na šta ne pristaju, za razliku od nas koji smo stalno nudili prijedloge. Oni su samo nudili ultimatum. ‘Plati odmah ili ćemo te blokirati’”.

Nikola Krešić (lijevo)
Nikola Krešić (lijevo)
S druge strane, direktor EP Herceg-Bosne, Nikola Krešić kaže kako je krajem 2011. godine dug Aluminija iznosio oko 17 miliona maraka, a da se danas kreće preko 42 miliona.

“Priče iz Aluminija o našoj netolerantnosti i nerazumijevanju, mislim da nemaju osnove upravo zbog duga koji je trenutno”.

Na razne prijedloge Aluminija, rekao je Krešić, nisu pristajali, pa su tako odbili ideju o kreditiranju, jer Elektroprivreda nije banka, nego javno preduzeće. Toleriranje duga dovelo je Elektroprivredu u nezavidnu situaciju, naglasio je Nikola Krešić.

“Zbog njihovih neplaćanja, mi bi mogli doći u situaciju da budemo nelikvidni”.

Prvi čovjek EP Herceg-Bosne odbacio je i tvrdnje čelnika Aluminija da je u pozadini svega odluka politike da se ugasi Aluminij. Nikola Krešić je rekao:

“Vjerujte mi, ja osobno, kao generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, a i ova uprava, nije imala ama baš nikakvih političkih pritisaka”.

Direktor Aluminija Ivo Bradvica još je rekao da je od federalnog premijera i ministra industrije očekivao da će - kako se izrazio - ovakve gluposti - zaustaviti, te je rekao i da računi firme sutra budu deblokirani, poljuljano je povjerenje u tu kompaniju.

U EP HZ HB kažu, međutim, kako ovo nije prvi put da su blokirali račune Aluminija, te podsjećaju da se to desilo krajem 2012. godine, te je i tada problem riješen nakon što je Aluminij iznašao novca da plati nešto od dugovanja.

Čini se da su na potezu Vlada FBiH i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.
XS
SM
MD
LG