Dostupni linkovi

Alternativni filmski festival: U Varaždinu trash iz cijelog svijeta!


Zvanični plakat festivala
Zvanični plakat festivala

U Varaždinu se upravo odvija deveti po redu Trash Film festival. U programu će biti prikazano 75 filmova iz cijelog svijeta, večeri ispunjava svirka bendova iz regije, a filmovi se natječu za festivalske nagrade „Zlatna motorka“.

Trash – na engleskom – smeće. Nekima je trash negledljiv i dosadan fim. Za direktora varaždinskog Trash Fim festivala Martina Keretića trash je nešto sasvim drugo.

„Trash? Ajoj, to pitanje se povlači već zadnjih deset godina otkako smo mi počeli s prvim festivalom. Svatko ima nekakvo svoje mišljenje o tome što je trash. Nama je to jednostavno ušlo u kategoriju filmskih entuzijasta koji snimaju filmove s jako malim budžetima i u kojima je kod svakog nasilja i vizualnih efekata naglasak na pretjerivanju.“, objašnjava Keretić.

Festival prikazuje filmove iz 4 žanra – akcijskog, SF, horora i filmove inspirirane borilačkim vještinama, a filmovi se natječu za „Zlatne motorke,“ nagrade festivala inspirirane trash-klasikom „Teksaški masakr motornom pilom.“

Dok drugi festivali skraćuju i smanjuju program, zbog čak 222 kvalitetna filma iz cijelog svijeta, od kojih je za službenu konkurenciju izabrano njih 75 - više nego ikada do sada-varaždinski Trash film festival ove godine traje čak 4 dana. Filmski selektor festivala Slobodan Runjak:

„Po prvi puta imamo filmove iz Ujedinjenih arapskih emirata, Australije, Filipina i Bangladeša. Naši stari znanci Španjolci i Portugalci su ove godine možda najbrojniji i najzastupljeniji, s obzirom da u svojim matičnim zemljama imaju udruge koje se bave prikupljanjem upravo takve vrste filmova i imaju organizirano zajedničko slanje na takav festival. Zgodno je istaknuti i filmove koji su stigli s istoka – to su Rusija, Ukrajina i ima dosta vrlo zanimljivih filmova koji su stigli iz Poljske.“, kaže Runjak.

Hrvatska je zastupljena s nekoliko filmova, a svoje predstavnike poslali su i Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija.

Sa otvaranja festivala
Sa otvaranja festivala

Festival ima i svoj rock'n'roll dio – otvorili su ga koncertom na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava riječki rockeri Let 3 kojima je za nemjerljiv doprinos razvoju trash kulture u Hrvatskoj dodijeljena počasna nagrada „Zlatna motorka“, a sviraju i sarajevski Bezbeli apstraklije, dance zvijezda devedesetih Ella i beogradski Električni orgazam.

Posebna je atrakcija Trash Film festivala zombie walk, u kojem se posjetitelji festivala uz malu pomoć beogradskog make-up umjetnika Miroslava Lakobrije mogu prerušiti u zombije i prošetati ulicama ovog baroknog grada. Lakobrija o tome za naš prgram kaže.

„Donesem i materijale – gotove male aplikacije koje se lepe tako da što veći broj, što više zombija uradimo. Zabavno je to druženje, slikanje, kada krene šetnja ulicama – to je potpuno iznenađenje! Neki se iznenade, neki oduševe, a neki onako malo zastraše.“, prenosi Lakobrija.

Za kraj, još jedna definicija trash filmova. Selektor Trash Film festivala Runjak.

„To su niskobudžetni filmovi koji moraju biti zabavni. Nije važna razina produkcije, važno je da su napravljeni sa srcem i ljubavlju, da se mogu prikazati, da imaju svoju publiku, da ti režiseri imaju svoj crveni tepih na koji mogu doći, i da se svi u principu na neki način dobro zabavimo.“, zaključuje Runjak.

Zato, požurite u Varaždin! Festival se završava u subotu 12.9.

XS
SM
MD
LG